25% του μόνιμου πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας δεν εξυπηρετείται στα υπάρχοντα νοσοκομεία – Χαμηλό ποσοστό κάλυψης κλινών

Για την ανάγκη δημιουργίας μια  σύγχρονης υγειονομικής μονάδας που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας αναφερόμενος στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας.

Οι μελετητές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν θέσφατα στην μελέτη, αλλά χώρο συζήτησης. Δεν αναφέρθηκαν καθόλου στον χώρο που θα γίνει η νέα μονάδα μελλοντικά. «Υπάρχει ανορθολογική κατανομή των μονάδων, ένας κατακερματισμός, πλήρης έλλειψη εξειδικευμένων δομών για χρόνιους πάσχοντες. Η φροντίδα πρέπει να βγει από τα νοσοκομεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Οργανωμένα θα αρχίσει να δομείται η μεταφορά χημειοθεραπειών σε κατ’ οίκον νοσηλεία, όπως και η παρηγορητική φροντίδα και η αποκατάσταση -αποθεραπεία».

Μίλησαν για χαμηλό ποσοστό κάλυψης, χρήσης των κλινών σε όλα τα νοσοκομεία. 77% είναι στα χώρες της Ε.Ε., εδώ έχουμε χαμηλή πληρότητα στο 50%,χαμηλή στα χειρουργικά καλύτερη στα παθολογικά. Το σύστημα δεν είναι παραγωγικό. Το ποσοστό πληθυσμού που δεν εξυπηρετείται και υπάρχουν διακομιδές είναι στο 25% του μονίμου συνόλου. Αυτό μεταβαίνει Θεσσαλονίκη ή και Αθήνα. Οι συνολικές κλίνες είναι επαρκείς με κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Ακούσαμε  επίσης ότι μπορεί να έχουμε περιορισμένος αριθμό γιατρών σε ειδικότητες, αλλά γενικά υπάρχει μια  καλά σταθμισμένη  αναλογία γιατρών προς τον πληθυσμό αναφοράς και σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη η αναλογία νοσηλευτών προς τον πληθυσμό. Υπερακαλύπτεται όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Η αναλογία του πλήθους των επεμβάσεων ανά χειρούργο υπολείπεται, έχουμε 4-9 σε ένα μήνα.

Η πρόταση

Πρότασή τους  είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας σε αναπροσαρμοσμένη δομή μέσα από υπηρεσίες βραχείας νοσηλείας. Οι αυτοτελείς δομές, όπως οι μονάδες τεχνητού νεφρού παραμένουν ως έχει. Τα εξειδικευμένα περιστατικά θα τα διαχειριστεί η νέα δομή, ένα νέο νοσοκομείο που θα παρέχει ότι παρέχουν οι τριτοβάθμιες ή όχι. Προσδιορίστηκε η δυναμικότητα του νέου νοσοκομείου σε 270 κλίνες. Προτάθηκε μονάδα γηριατρικής φιροντίδας και νόσου Αλτσχάιμερ, στην Πτολεμαΐδα γυναικολογική-μαιευτική κλινική και κέντρο μαστού, στην Φλώρινα υπηρεσίες αποκατάστασης και για το Μαμάτσειο ως έχει με περιορισμένο αριθμό κλινών, όπως μονάδα ογκολογικής  φροντίδας για πιο βαρδιά περιστατικά.

Τι ανέφεραν οι φορείς

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρις Τσεβεκίδης ζήτησε  να υπάρχει συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε ανάλογες μελέτες και να λαμβάνονται υπόψιν και τα έργα που γίνονται σε κάθε νοσοκομείο, Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο.

Ο Στέργιος Γκανάτσιος, διοικητής του Μαμάτσειου  μίλησε για λάθος στοιχεία σε αριθμό νοσηλευμένων, όταν στο Νοσοκομείο της Κοζάνης υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 30% στο τελευταίο 17μηνο. «43.000 περιστατικά έχουν νοσηλευτεί και δεν υπάρχει καμία σχέση με τα στοιχεία που πήρατε» είπε.

Οι μελετητές απάντησαν: «Είμαστε σύμφωνοι για την επισφάλεια δεδομένων, τα στοιχεία τα πήραμε από την υγειονομική περιφέρεια. Σε κάποια από τα νοσοκομεία βλέπουμε ότι είναι επαρκής ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού. Τα νούμερα δεν αφορούν το 2021 αλλά το 2020. Δεν υπάρχει μητρώο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία για να γίνει αξιολόγησή τους. Μπορεί να συνδεθεί το πανεπιστήμιο με την Ιατρική Σχολή, κάτι που αποτελεί απόφαση των αρμόδιων υπουργείων. Θα μιλάμε για άλλου επιπέδου νοσοκομείο που θα καλύπτει πιθανόν τα περιστατικά που θα πηγαίνουν Γιάννενα ή Θεσσαλονίκη. Η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθούν κλινικές ημερήσιας νοσηλείας».

Ιωάννα Παπαδημητρίου