Σινεμά Δευτέρα βράδυ

«Αρσενικό και παλιά δαντέλα»

 

Με μια από τις πιο διασκεδαστικές δημιουργίες του κορυφαίου σκηνοθέτη Φρανκ Κάπρα, την κλασική μαύρη κωμωδία «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» (Arsenic and Old Lace-1944), ξεκινά και φέτος τις κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 23-1-2017, στις  22:00, στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον». Μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών πρωταγωνιστεί στην ταινία, όπως ο Κάρι Γκραντ, η Πρισίλα Λέιν, ο Ρέιμοντ Μάσεϊ, η Τζόζεφιν Χαλ, η Τζέσικα Αντέρ, ο Τζακ Κάρσον, ο Έντουαρντ Έβερετ Χόρτον και ο Πίτερ Λόρε.

 

Σε ένα μικρό σπίτι δίπλα από το νεκροταφείο του Μπρούκλιν κατοικούν δυο ευγενικές και αξιαγάπητες ηλικιωμένες κυρίες, η Άμπι και η Μάρθα Μπρούστερ, οι οποίες έχουν την κακιά συνήθεια να σκοτώνουν ηλικιωμένους και μοναχικούς ανθρώπους, θεωρώντας ότι ποιούν φιλανθρωπικό έργο, με συνένοχό τους τον ανιψιό τους Τέντι, ο οποίος τους πηγαίνει στο κελάρι και τους θάβει. Κάποια στιγμή στο σπίτι αυτό καταφθάνει ο άλλος τους ανιψιός Μόρτιμερ Μπρούστερ, δημοσιογράφος και κριτικός, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δήλωνε πεπεισμένος εργένης, γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο της Ιλέιν Χάρπερ, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί. Ο Μόρτιμερ σοκάρεται όταν ανακαλύπτει ένα πτώμα στο μπαούλο δίπλα από το παράθυρο. Παράλληλα στο σπίτι των δυο γυναικών επιστρέφει και ο τρίτος τους ανιψιός, ο Τζόναθαν, ένας εγκληματίας που αφαιρεί το πρόσωπο των θυμάτων του για να το αλλάξει με το δικό του. Μια σειρά από κωμικοτραγικά επεισόδια λαμβάνουν χώρα σ’ εκείνο το σπίτι, με τον Μόρτιμερ να προσπαθεί να λογικέψει τις θείες του και να προσπαθεί να ζήσει λίγες ήρεμες στιγμές πλάι στο μοναδικό λογικό άτομο που βρίσκεται δίπλα του, την Ιλέιν.

Από τα αξέχαστα αριστουργήματα του κορυφαίου Φρανκ Κάπρα, αυτή η ευφυέστατη μαύρη κωμωδία, μεταφέρει στο σινεμά την θεατρική επιτυχία του Τζόζεφ Κέζερλινγκ, με σαφέστατες αιχμές κατά του αιματοβαμμένου ιστορικού παρελθόντος των ΗΠΑ, μιας και το θεατρικό, όπως και η ταινία πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η ταινία γυρίστηκε το 1941, αλλά λόγω της θριαμβευτικής επιτυχίας του θεατρικού, η Warner υποχρεώθηκε να την κυκλοφορήσει το 1944, μόλις ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του έργου. Οι Τζόζεφιν Χαλ, η Τζιν Αντέρ και ο Τζον Αλεξάντερ, επανέλαβαν στην ταινία τους ρόλους που είχαν στο θέατρο, ενώ για τον πρώτο αντρικό ρόλο υποψήφιοι ήταν ο Μπομπ Χόουπ (που ήθελε πολύ να τον αναλάβει, καθώς ήταν και η πρώτη επιλογή του Κάπρα, αλλά δεν τον αποδέσμευε η Paramount) ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Τζακ Μπένι (που τον είχαν απορρίψει και οι δυο). Τελικά ανέλαβε ο Κάρι Γκραντ, ο οποίος όμως θεωρούσε ότι απέδωσε υπερβολικά το ρόλο και η ταινία αυτή δεν συγκαταλέγονταν στις αγαπημένες του. Ωστόσο την αμοιβή του, που έφτανε τα 100.000 δολάρια, την πρόσφερε σε οικογένειες των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπορίς Καρλόφ που σχεδόν υποδύονταν τον εαυτό του στη θεατρική παράσταση, δυστυχώς δεν ήταν ούτε αυτός διαθέσιμος να συμμετάσχει στην ταινία. Η Warner πρότεινε στον Κάπρα τον Χάμφρει Μπόγκαρντ, που ακόμα δεν είχε εξελιχθεί σε αστέρα πρώτου μεγέθους, ωστόσο ο Κάπρα προτίμησε τον εξαιρετικό Ρέιμοντ Μάσεϊ. Η ταινία ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες γυρισμάτων από τον Οκτώβρη μέχρι το Δεκέμβρη του 41. Στο μεταξύ ο Κάπρα εκλήθη να καταταγεί στο στρατό, αλλά κατάφερε να πάρει αναβολή, μέχρι να ολοκληρώσει το μοντάζ της ταινίας το Γενάρη του 42. Την ταινία είδαν πρώτοι σε ειδικές προβολές Αμερικανοί στρατιώτες που πολεμούσαν μακριά από τις πατρίδες τους. Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κάπρα με τους φρενήρεις ρυθμούς και το συνεχόμενο παιχνίδι με τις φωτοσκιάσεις, έκαναν την ταινία να ξεφύγει από την αναμενόμενη στατικότητα του θεατρικού κειμένου, με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στην εποχή της και ένα από τα σημαντικότερα και διαχρονικά αριστουργήματα του σκηνοθέτη της.

 

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με τις θερινές του προβολές, καλεί τους σινεφίλ που θα έρθουν στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον να παρακολουθήσουν τις χειμερινές προβολές, να προσκομίσουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, για τις ανάγκες συγκρότησης της βιβλιοθήκης των φυλακών στα Γρεβενά.

 

Αυτή τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και ώρα 9:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

 

Γενική είσοδος 3 ευρώ.