ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ενημέρωση για το καυτό θέμα των διοδίων απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά από σχετικό ερώτημα της παράταξης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χωροθετηθούν 38 σταθμοί διοδίων πανελλαδικά, εκ των οποίων ένας μετωπικός στη Μπάρα Σιάτιστας και δύο πλευρικοί σε Σιάτιστα και στην Καλαμιά.

Την ερώτηση έθεσε στο σώμα, λόγω απουσίας του κ. Δακή, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σωτήρης Βόσδου, ο οποίος ρώτησε  ευθέως τον περιφερειάρχη αν στις επαφές του μετά την πρώτη απόφαση για χωροθέτηση διοδίων στην Κρυσταλοπηγή, του είχε γίνει κάποια ενημέρωση για την εν λόγω απόφαση αναλογικών διοδίων σε 36 σταθμούς. “Αν του το είπανε, το απέκρυψε από εμάς. Αν δεν του το είπαν, τον κορόιδεψαν και έπεσε θύμα παραπληροφόρησης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βόσδου.

Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, ο κ. Δακής, μίλησε για την απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας πως με τα νέα διόδια δημιουργούνται τεχνικά τοίχοι, ενώ επιπρόσθετα η περιοχή δεν έχει σιδηρόδρομο. “Η Εγνατία οδός είναι το μόνο σημείο επικοινωνίας. Εγώ ρωτάω, μετά την εξουσιοδότηση που είχαμε δώσει τα τέλη Γενάρη στον περιφερειάρχη να συζητήσει για τα διόδια, όπως είχε αρχικά η ενημέρωση, τον είχαν ενημερώσει για την πρόθεση να μπουν τα διόδια όπως λένε τώρα”, αναρωτήθηκε ο ίδιος, ζητώντας να παρθεί ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ενάντια στα διόδια.

Ο περιφερειάρχης, απαντώντας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας πως και τότε η περιφέρεια είχε εκφράσει τις διαφωνίες της με τα νέα διόδια. Στη συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό, όπως απάντησε ο κ. Καρυπίδης, ο υπουργός δεσμεύθηκε πως τα νέα διόδια θα μπουν με το μέτρο της αναλογικότητας, κάτι που είναι πιο δίκαιο. Επίσης, ζητήθηκε να κρατηθεί χαμηλό το αντίτιμο (όχι περισσότερο για 3 λεπτά το χ.λμ. και για τους μόνιμους κατοίκους των Π.Ε, όπου περνούν τα διόδια να μην καταβάλλουν αντίτιμο.

Σε διευκρινιστική ερώτηση της κ. Ζεμπιλιάδου, αν αντί  για τα 16 μετωπικά, δέχθηκε ο περιφερειάρχης να μπουν 38 πλευρικά με μετωπικά αναλογικά διόδια . ο κ. Καρυπίδης απάντησε πως “διεκδικήσαμε και διεκδικούμε το αυτονόητο , αυτό που δεν προβλεπόταν. Να μπουν αναλογικά διόδια , ώστε να διασφαλίσουμε το χαμηλότερο τίμημα, να μετακινούνται δωρεάν οι κάτοικοι ανά ενότητα και σε μια ακτίνα που υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα μεταξύ δύο νομών. Το που θα μπουν τα διόδια, θα το δείξει η μελέτη, για το αναλογικό σύστημα”.

Ωστόσο, από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι εντάσεις, μάλιστα ο πρόεδρος χρειάστηκε να διακόψει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

δείτε τη συνεδρίαση live εδώ