Το ρήγμα των Αναργύρων αν και μεγαλύτερο από εκείνο της Μαυροπηγής φέρνει στο φως όλες τις παθογένειες του νόμου για τη μετεγκατάσταση οικισμών. Η Μαυροπηγή με το ρήγμα που εμφανίστηκε στον οικισμό το καλοκαίρι του 2011 και τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν στο ορυχείο θυμίζει τους Αναργύρους. Με τους δεύτερους να περιμένουν τώρα καρτερικά την έκδοση του προεδρικού Διατάγματος μετά την κολοσσιαία κατολίσθηση και τους πρώτους να ζουν με την απόφαση του εφετείου για επιστροφή του ήμισυ των χρημάτων που έλαβαν ως αποζημίωση.
Με το δεδομένο μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής έχουν επενδύσει τα χρήματα αυτά σε διαμερίσματα στην Πτολεμαΐδα και όχι μόνο, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιστραφούν .Την ίδια ώρα δεν έχει παρθεί ακόμα απόφαση για τη δημιουργία του πολυδάπανου κόμβου, ώστε να έχει είσοδο το νέο χωριό. Αυτό που μάλλον δύσκολα θα φτιαχτεί, μιας και κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει.
Οι μελέτες προχωρούν από την ΑΝΚΟ, αλλά η δικαστική διαμάχη αποτελεί βραχνά για τους κατοίκους έστω κι αν η Επιτροπή Αγώνα για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Οι καθυστερήσεις χρόνων φαίνεται ότι έχουν κουράσει τους κατοίκους, οι οποίοι δεν φαίνεται να ασχολούνται με το νέο οικισμό.
Ι.Π.