Προφανώς για να μην παραπεμφθεί στον εισαγγελέα ο θύτης του σχολικού εκφοβισμού και έχων παραβατική συμπεριφορά, αλλάζει περιβάλλον το θύμα. Αυτά συμβαίνουν στην Κοζάνη όχι σε μία και δύο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις. Και με αυτόν τον τρόπο ο όποιος μικρός ή μεγαλύτερος νταής μπορεί να συνεχίσει το έργο του ανενόχλητος σε άλλους, μιας και κατάφερε με τον τσαμπουκά του να εξοστρακίσει ήδη έναν μαθητή.

Κανονικά ο θύτης είναι κι εκείνος που οφείλει να αλλάξει περιβάλλον, αν αυτό κρίνει ο εισαγγελέας ανηλίκων ή ο εισαγγελέας στην Κοζάνη. Ο νομοθέτης προβλέπει κυρώσεις για τους δράστες, αρκεί να καταλήξουν αυτοί στις αρμόδιες αρχές. Πολυσήμαντος λοιπόν ο ρόλος της σχολικής κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές μόλις αντιληφθούν τέτοια κρούσματα. Είναι υποχρέωσή τους να αποκαλύψουν μια μορφή βίας που ασκείται κατ’ επανάληψη από συγκεκριμένους μαθητές.

Να όμως που η πραγματικότητα είναι άλλη. Τα περιστατικά δεν φτάνουν καν στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και όταν φτάνουν δεν παραπέμπονται. Προτιμάμε στη μικρή μας κοινωνία να αλλάξει σχολικό περιβάλλον το θύμα, παρά ο θύτης ώστε να αντιληφθεί ότι υπάρχουν κυρώσεις για την βίαιη συμπεριφορά του.

Ι.Π.

Διαβάστε επίσης

«Μεγάλη η ευθύνη των εκπαιδευτικών για περιστατικά bullying» -«Ο προστάτης των ανηλίκων είναι ο εισαγγελέας»

Τι γίνεται με το bullying στο Νομό Κοζάνης;-Πολυσήμαντος ο ρόλος των εκπαιδευτικών