Η Εύη Πέξα – Καλφέλη, δικηγόρος και γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης μίλησε με το Λύσανδρο Ρήγα στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos, το οποίο εκπέμπει μέσα από τη συχνότητα του West Radio, για την έξαρση των περιστατικών bullying, τον ρόλο του εισαγγελέα και τις ευθύνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Γύρω στα 1.000 με 2.000 νέα περιστατικά βίας εμφανίζονται στα σχολεία, 18.000 πανελλαδικά» ανάφερε η κα Πέξα, εκφράζοντας τον ιδιαίτερο προβληματισμό των εισαγγελέων ανηλίκων για το φαινόμενο, όπως αυτός εκφράστηκε σε πρόσφατη ημερίδα στην Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και οι ευθύνες τους.
«Μας ενδιαφέρει η οικογένεια του θύτη. Ο ανήλικος δεν γεννιέται παραβάτης. Γίνεται», συνέχισε τονίζοντας ότι τον έλεγχο τον έχουν οι διευθυντές των σχολείων. «Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα το διευθυντή όταν υπάρχουν κατ’ επανάληψη φαινόμενα και ακολούθως τον σχολικό σύμβουλο. Και θα κληθούν αρχικά οι γονείς του θύτη ή και του θύματος. Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς του θύτη δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργούν τα παιδιά τους μέσα στη σχολική κοινότητα».
Υπάρχουν πολυσύνθετα περιστατικά που έχουν υποπέσει στην αντίληψη της εισαγγελίας, ανέφερε. «Δεν είναι μόνο το μπούλινγκ, μπορεί να υπάρχει εξάρτηση των δραστών από ουσίες ή περιστατικά κλοπών, τα οποία σαν αδικήματα δεν έχουν καταγγελθεί. Επιλαμβάνεται αρχικά, εσωτερικά, η σχολική κοινότητα και ο καθένας έχει τις προσωπικές του ευθύνες».
«Ο κάθε εκπαιδευτικός έχει την προσωπική του ευθύνη, εφόσον δεν κινηθεί ο διευθυντής ή ο σχολικός σύμβουλος, να ενημερώσει τον εισαγγελέα ανηλίκων για τα συγκεκριμένα περιστατικά, έστω άτυπα ή και τηλεφωνικά, γιατί οι συνέπειες είναι μεγάλες. Η σχολική κοινότητα πρέπει να αφυπνιστεί. Αν συμβεί κάτι χειρότερο, θα κληθούν όλοι να απολογηθούν στον εισαγγελέα».
«Ο προστάτης των ανηλίκων είναι ο εισαγγελέας»
«Ο προστάτης των ανηλίκων είναι ο εισαγγελέας» ανέφερε, λέγοντας ότι πράγματι δεν υπάρχουν εισαγγελείς ανηλίκων σε όλους τους νομούς της Ελλάδος, όπως και στην Κοζάνη. «Στην Κοζάνη αφού δεν υπάρχει εισαγγελέας ανηλίκων, επιλαμβάνεται ο εισαγγελέας πρωτοδικών, ο οποίος είναι επιβαρυμένος και για όλες τις άλλες υποθέσεις».
«Ο εισαγγελέας θα επιληφθεί του θέματος, θα καλέσει τους γονείς του θύτη, πιθανόν και το ίδιο το παιδί σε ακροάσεις. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση στην κοινωνία ότι θα πάνε στο γραφείο του εισαγγελέα και θα τους κυνηγάνε. Ο εισαγγελέας είναι εκεί για να βρει λύση, για να βοηθήσει. Για να δει αν θα παραπεμφθεί η υπόθεση, αν θα αφαιρεθεί ενδεχομένως η επιμέλεια του παιδιού από τους γονείς, αν αυτοί είναι απόντες, αν είναι αδιάφοροι παρότι ενημερώθηκαν, ή και ελλιπείς στην άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου. Ενδεχομένως να αναθέσει την επιμέλεια του ανήλικου στον επιμελητή ανηλίκων ή σε εταιρία προστασίας ανηλίκων, όπου υπάρχει σε κάθε εφετειακή περιφέρεια και να υποστηριχτεί το περιβάλλον θύτη και θύματος. Πιθανόν να κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθεί το εν λόγω παιδί-θύτης ή και να διατάξει την διενέργεια κοινωνικής έρευνας. Αναλόγως του αδικήματος, αν έχουν διαπραχθεί κι άλλα αδικήματα, θα ασκηθεί ποινική δίωξη με την ιδιαίτερη διαδικασία που προβλέπεται από το δίκαιο ανηλίκων». Ο εισαγγελέας είναι ο μόνος, όπως ξεκαθάρισε, που θα αποφασίσει. Μπορεί να κρίνει ότι ο θύτης ή και η οικογένειά του, πρέπει να βοηθηθούν από κοινωνική λειτουργό ή ψυχολόγο κι ακόμη κι αν θα αλλάξει και περιβάλλον το παιδί. Και αυτονόητα, αν δεν αναφερθεί το περιστατικό στον εισαγγελέα, δεν θα μπορέσει να επιληφθεί και να δώσει λύση».
Έδωσε και ένα γλαφυρό παράδειγμα με τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, καταλήψεις των σχολείων, για τις οποίες οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δίνουν τα ονόματα των μαθητών στις αρχές. «Γιατί αλλιώς υποθάλπουν μια παράνομη ενέργεια των παιδιών», όπως είπε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε ένα περιστατικό bullying, το οποίο «αν δεν προληφθεί στα πρώιμα στάδιά του, πιθανόν αύριο να γίνει κάτι χειρότερο. «Είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να μπλέξει σε μια τέτοια διαδικασία», συνέχισε.

 

Ι.Π.

Κράτα το