Ως μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με το dikastiko.gr η μεταβίβαση ακινήτων πέντε Δήμων ανά την Ελλάδα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Πρόκειται, για ακίνητα των Δήμων, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου, για τους οποίους το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδό 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

H μεταβίβαση 10.119 ακίνητων κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) , συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ μετά από αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή του Υπερταμείου αφορούσε και οκτώ ακίνητα στην Κοζάνη. Αυτή ήταν μια δέσμευση του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποθήκευε δημόσια περιουσία χωρίς ανταλλάγματα ως εγγύηση για το χρέος.

Τα 8 ακίνητα της Κοζάνης

Μεταξύ αυτών των ακινήτων ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε εντοπίσει στη μακρά λίστα των 10.119 ακινήτων, τα 8 στα όρια του Δήμου Κοζάνης που δεσμεύονται και ανάμεσα σε αυτά το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό ίδρυμα!!! Μαζί με αυτά εκχωρούνταν όπως 35 στρέμματα αποθήκες καυσίμων αεροπορίας στην Κοζάνη, το αγροτικό κτηνιατρείο Κοζάνης περίπου 1 στρέμματος δίπλα στο στρατόπεδο, 1, 5 στρέμμα στο τέρμα της οδού Αριστοτέλους στην περιοχή της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου.

Στο πολυνομοσχέδιο οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. ανέφεραν ότι «η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε σύμφωνα με το ν. 2636/1998, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε χωρίς αντάλλαγμα».

Η αξιοποίηση και κυριότητα αυτών βρισκόταν στα χέρια της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., θυγατρικής του Υπερταμείου , η οποία αξιοποιεί και διαχειρίζεται χάριν του δημοσίου συμφέροντος τα παραπάνω ακίνητα. Να αναφέρουμε ότι τα ακίνητα ανήκαν στο Υπουργείο Οικονομικών πριν εκχωρηθούν στο υπερταμείο, δηλαδή υποθηκευτούν ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, όπως αναφέρει το dikastiko.gr με μια σειρά αποφάσεων ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, καθώς εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα εάν υφίσταται η συνδρομή των αναγκαίων εκείνων προϋποθέσεων που προβλέπουν στην νομιμοποίηση της μη υπαγωγής τους στην κατηγορία των εξαιρουμένων από την μεταβίβαση. Ούτε όμως είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζομένων ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να εξαιρεθούν ή όχι από την μεταβίβαση, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας. Αντίθετα, το ΣτΕ διαπίστωσε ότι η διαδικασία ελέγχου ξεκίνησε μετά την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, την οποία στην απόφαση τους, μαζί με τις υπόλοιπες συμπροσβαλλόμενες αποφάσεις αποκαλούν νομικά πλημμελείς και γι’ αυτό πρέπει να ακυρωθούν. Παράλληλα οι δικαστές απέρριψαν την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).

Ι.Π.

Το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό ίδρυμα Κοζάνης μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο!!!-Διαβάστε τα 8 δημόσια ακίνητα του δήμου Κοζάνης που δεσμεύονται

Η εκποίηση δημόσιων ακινήτων της Δ.Μακεδονίας τελευταίο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο

O Airetos αποκαλύπτει πως μεταβιβάστηκαν τα 10.119 ακίνητα στο υπερταμείο. Άρθρο – βόμβα του Πάρι Κουκουλόπουλου: “ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ”

«Η αλήθεια δεν κρύβεται με προπαγάνδα» – ο Πάρις Κουκουλόπουλος για την παραχώρηση των ακινήτων στο ΥπερΤαμείο