Υλικά (για 5 άτομα)

Για το χταπόδι

1 χταπόδι (μεσαίου μεγέθους)
1 ποτήρι ξύδι
2 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι

Για τις φακές

300 γρ. φακές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 καρότο ψιλοκομμένο
1 πορτοκάλι , χυμό και ξύσμα
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
Κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για το χταπόδι

Μπορούμε να το βράσουμε με 2 τρόπους

1ος τρόπος
Σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό που καίει βάζουμε το χταπόδι το ξύδι, το κρεμμύδι και τα δαφνόφυλλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να “αχνιστεί” από αυτά.
Σε 45 λεπτά έως 1 ώρα είναι έτοιμο (πρέπει να το ελέγχουμε συνεχώς για να μην καεί ο πάτος της κατσαρόλας).

2ος τρόπος
Βάζουμε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα να βράσουν τα υλικά μας με το χταπόδι (χωρίς καπάκι). Περίπου σε 1 ώρα είναι έτοιμο.
Με τον 1ο τρόπο έχουμε καλύτερη γεύση διότι οι ουσίες και η γεύση του χταποδιού δεν χάνονται στο νερό (αλλά με τον 2ο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό για την συνταγή μας ή άλλες συνταγές θαλασσινών σαν ζωμό)

Για τις φακές

Δίνουμε μια βράση για 5 λεπτά τις φακές και πετάμε το 1ο νερό.
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τις φακές μαζί με το κρεμμύδι το καρότο και το σκόρδο.
Σβήνουμε με χυμό πορτοκάλι και βάζουμε νερό να βράσουν (να τις καλύψει) μαζί με αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο και το ξύσμα.
Αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά ανακατεύοντας προς το τέλος για να μας χυλώσει

Σερβίρουμε το χταπόδι πάνω από τις φακές και γαρνίρουμε με baby φύλλα ρόκας…