Την Παρασκευή υπερψηφίστηκε, το Ν/Σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς και οι τροπολογίες αυτού. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης , Μίμη Δημητριάδη, που αφορά ευθύνες επενδυτών για αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις σε σχέση με θέματα τελωνειακού κώδικα. Έγινε διεξοδική συζήτηση στο κοινοβούλιο και ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία ,παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ,του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των πολιτικών κομμάτων.

Ο βουλευτής Μίμης Δημητριάδης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Αν μια επιχείρηση που ανήκει εν μέρει ή εν όλω στο δημόσιο, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης, αξιοποίησης ή πώλησης, μεταβιβαστεί σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και πριν τη μεταβίβαση οι προηγούμενοι διοικούντες είχαν κατηγορηθεί για πράξεις λαθρεμπορίας και γενικά παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα, ευθύνονται αυτοί.

Με μια αυστηρή προϋπόθεση: Οι καταλογισμοί αυτοί να μην είχαν γνωστοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο στο νέο επενδυτή. Συνεπώς, στο νέο επενδυτικό σχήμα με τη νέα μετοχική σύνθεση, δεν μπορούν να καταλογιστούν-και δικαίως- οι πράξεις λαθρεμπορίας προηγούμενων διοικήσεων. Οι οποίες συνεχίζουν να ευθύνονται στο ακέραιο.

Ο νέος επενδυτής με τη νέα μετοχική σύνθεση δεν ευθύνεται αστικά για καταλογισμούς που προκύπτουν από παραβάσεις του παρελθόντος. »

Είναι μια τροπολογία λοιπόν που δεν χαρίζει χρέη, δεν απαλλάσσει τους πραγματικά υπεύθυνους που προέβησαν σε συγκεκριμένες παραβάσεις ενώ βρίσκονταν στη μετοχική σύνθεση μιας εκάστοτε εταιρίας.

Είναι μία οριζόντια τροπολογία. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής. Αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, κανείς δεν το κρύβει αυτό. Όμως ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ τη ΣΕΚΑΠ, αλλά κάθε επιχείρηση. Την ευθύνη της λαθρεμπορίας αλλά και χρεοκοπίας της ΣΕΚΑΠ, την έχουν κάποιοι λίγο πιο πριν, επί κυβερνήσεών ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι, μέσω της διοίκησης τους, τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο κάτω από τα μάτια της τότε κυβέρνησης.

28-4-2017 Μίμης Δημητριάδης

Δείτε παρακάτω την τροπολογία-προσθήκη:

2017_04_24 Θεοπεφτάτου Τελωνειακός Κώδικας