11 ενεργειακές κοινότητες επιχειρούν στην περιοχή της Πτολεμαΐδας σε ένα ενιαίο έργο άνω των 150MW

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον ενδεχομένως των συγγενών μας ξεκίνησε από την παρουσίαση στη Αίθουσα Τέχνης που παρουσιάζονταν οι εταιρείες που έλεγαν για την επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή μας και δεν έχουν καμία σχέση με εμάς». Αυτά ανέφερε ο Κυριάκος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη στο TOP Channel. Πράγματι στις 23 Ιουλίου 2020 η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με την εταιρεία Kiefer πραγματοποίησε στην Αίθουσα Τέχνης ενημερωτική ημερίδα για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

10 μέρες μετά στις 3 Αυγούστου 2020 συστάθηκε η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία «MIPA PV ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και διαχειριστή της ορίστηκε ο Παρασκευάς Μιχαηλίδης, γιος του Κυριάκου Μιχαηλίδη. Αυτή φυσικά είναι μια μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με τις ενεργειακές κοινότητες με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών Πολλές ακόμα ΜΙΚΕ. συστάθηκαν Ιούνιο και αρχές Ιουλίου πριν την εν λόγω εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο γενικός γραμματέας της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του Α. Σ. Ένωση Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς .Με τα όσα είπε μας θύμισε λόγια αυτοδιοικητικών του τόπου μας που επιβεβαιώνονται: «Είτε το θέλετε είτε όχι θα γίνουν ΑΠΕ στο νομό σας. Οι ΑΠΕ γίνονται όπου υπάρχουν δίκτυα. Αν επενδύστε όσο το δυνατόν περισσότεροι θα συνεχίστε να παράγετε ρεύμα, δεν θα το παράγετε με τα εργοστάσια, αλλά με τις ΑΠΕ και ο πλούτος θα μείνει εδώ. Αν έρθουν μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, θα παράγετε το ρεύμα εδώ αλλά το κέρδος θα είναι μόνο τα άτομα που θα εργάζονται. Η πρόταση είναι να συμμετέχετε στα κέρδη .Οι ενεργειακές κοινότητες αυτοδιοικούνται Όλα αυτά χρειάζονται μια ομπρέλα, ένα μανατζάρισμα, έναν έλεγχο, μια γνώση. Η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ έχει το Χρήστο, την εταιρεία Αγρογένεσις. Η Kiefer έχει υποκατάστημα στην περιοχή και μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο“.

Ο διευθυντής της Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ, κ. Χρήστος Πετρόχειλος στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι «Έχουν βρεθεί δημόσιες δασικές εκτάσεις, σε χορτολίβαδα, δεν πάμε σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Απαιτούνται 100 μεγαβάτ και πάνω για να αποσβεστεί το κόστος του υποσταθμού, 7 εκ ευρώ. Σε κάθε ενεργειακή κοινότητα ισχύος των 18 μεγαβάτ μπορούν να γίνουν 9 έργα του 1MW και 18 των 500KW. Οι κοινότητες δεν θα συμμετάσχουν σε δημοπρασίες. Προς τα τέλη του 2020 θα αρχίσει το έργο .65 ευρώ θα είναι το κόστος για κάθε μεγαβατώρα. Τα έργα δεν συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα το αίτημα θα γίνει στον ΑΔΜΗΕ, δεν πάμε στο ΔΕΔΔΗΕ. Θα μπουν δίφατσα Φ/Β με ισχυρή βάση».

Από τότε δημιουργήθηκαν 11 ενεργειακές κοινότητες στην περιοχή μας, όπως η Ενεργειακή Κοινότητα Αίγλη ΣΥΝ.ΠΕ και ακολούθως ο Δίας, η Βεργίνα, η Άρτεμις, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας, η Ήρα με το 70% αυτών από μετόχους της Δυτικής Μακεδονίας .Μάλιστα το 40% είναι από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Κάθε μια από τις 11 ενεργειακές κοινότητες απαρτίζεται από 40 περίπου φυσικά πρόσωπα, στο σύνολο πάνω από 400. Αυτές θα συμμετάσχουν σε ένα ενιαίο έργο της Kiefer στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Κάθε μια θα υλοποιεί έργα ισχύς μέχρι 18 μεγαβάτ, οπότε το έργο μπορεί να φτάσει και τα 198 μεγαβάτ.

Και ακόμα δεν δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου μια ενεργειακή κοινότητα για τους πολίτες. Ήδη το επιχείρημα για συνεχείς δεσμεύσεις εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες που θα στερήσουν το δικαίωμα των τοπικών επιχειρήσεων απορρίπτεται από μόνο του με το παραπάνω εγχείρημα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου Κοζάνης «σκόνταψε» πάνω στην Ενεργειακή Κοινότητα Κοζάνης Π.Ε. του Πετρόχειλου στη θέση «Μάνα νερού» των Δήμων Σερβίων και Κοζάνης