ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 Η ΔΕΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΑΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΒΟΥΛΗ

– Κατ’ αρχήν ικανοποίηση για τους κατοίκους – Το επόμενο βήμα

Κατ’ αρχήν ικανοποιημένους αφήνει τους κατοίκους της Ακρινής η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που περιλαμβάνει και το άρθρο 147 για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων Φλώρινας. Ωστόσο αυτό που ζητούν στην παρούσα φάση είναι να προχωρήσουν γοργά οι διαδικασίες και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις!

Όπως σημείωσε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης , “αυτό που έγινε για εμάς με την ψήφιση του άρθρου είναι πως η ΔΕΗ αναλαμβάνει την υποχρέωση μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018 να εκδώσει το σχέδιο απαλλοτρίωσης του οικισμού της Ακρινής, και της μετεγκατάστασης Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων Φλώρινας”.

Αυτό το “χαρτί”, η χρονική δέσμευση δηλαδή πως υποχρεούται η ΔΕΗ να εκδώσει το σχέδιο απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης είναι που ικανοποιεί τους κατοίκους, με το επόμενο βήμα να είναι να η έκδοση του επιχειρησιακού σχεδίου για τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα οικόπεδα κ.ο.κ. Δηλαδή, το προεδρικό διάταγμα, το οποίο όπως σημειώνει ο ίδιος είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό έτοιμο.

“Ευχόμαστε να τελειώσει η αγωνία των κατοίκων και ο καθένας πλέον να μπορεί να προγραμματίσει  τη ζωή του και την καθημερινότητά του, αλλά φυσικά και τις επαγγελματικές του δραστηριότητες”, σημειώνει ο κ. Πουτακίδης , κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη και ‘ενα “θετικό βήμα, κατ’ αρχήν”, αφού φέρνει τους κατοίκους ένα βήμα πιο κοντά στη μετεγκατάσταση.

Να σημειωθεί πως όπως όριζε ο νόμος 3937 η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει μέχρι το 2021. “Πέρασαν έξι χρόνια και δεν είχε γίνει τίποτα. Πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες, για αυτό εμείς θα τις παρακολουθούμε και να είμαστε από δίπλα τους….”, λέει με αγωνία ο κ. Πουτακίδης.

Τέλος, σημειώνεται πως η απαλλοτρίωση της Ακρινής θα είναι 50-50, δηλαδή το 50% θα καλύψει το δημόσιο και το υπόλοιπο μισό η επιχείρηση. Αυτό που επίσης ενδιαφέρει τους κατοίκους είναι να προχωρήσουν και οι υποδομές στον νέο οικισμό, ώστε να υπάρξει και κίνητρο για τους κατοίκους να ζήσουν στο νέο χωριό, το οποίο σχεδιάζεται να χωροθετηθεί στη ΖΕΠ, δίπλα στη νέα Ποντοκώμη.

 

Β.Σ.