ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ “ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ” ΣΚΗΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

– Ένα έργο για το προσφυγικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Η θεατρική παράσταση “Απειλή” της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της “Πειραματικής” σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, όπου και θα ανέβει στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης από την Παρασκευή 25 Μαρτίου μέχρι και τον Μάιο.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στην Πτολεμαΐδα την Πέμπτη το βράδυ στο θέατρο του Βόρειου Πεδίου, στο πλαίσιο του 1ου φεστιβάλ “Η Πτολεμαΐδα γιορτάΖΕΙ”.  To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανεβάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού —Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.

Οι συντελεστές της παράστασης  κάλεσαν το κοινό της Κοζάνης να αγκαλιάσει την επίκαιρη , με τη νεοελληνική πραγματικότητα, παράσταση που αναφέρεται στην ξενοφοβία και το ρατσισμό μέσω του προσφυγικού, αλλά και την αποξένωση, μέσα από ένα κείμενο που έχει και κωμικά στοιχεία. Μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον προσδίδει το σκηνικό της παράστασης που αποτελείται από σωσίβια διάσωσης προσφύγων της Μυτιλήνης, τα οποία και “χτίζουν” νοητά τους τοίχους του διαμερίσματος του ζευγαριού που πρωταγωνιστεί στην παράσταση.

 
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ “Εγώ ο ξένος”

Όπως είχε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Θέμης Λιάκος: “Η παράσταση “Απειλή” πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εγώ ο ξένος” που θέλει θα θίξει θέματα καθημερινότητας και φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα . Με έρευνα που έγινε, οι έλληνες θεωρούν απειλή τους πρόσφυγες. Με αυτή την παραδοχή θέλουμε να επιχειρήσουμε μια εισαγωγή στην πειραματική σκηνή”, σημείωσε.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ξεκίνησε 23/2, με αφορμή συμβολικά το προσφυγικό που άγγιξε την Κοζάνη πέρυσι, με την άφιξη προσφύγων στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης. Αυτό κράτησε Μέχρι τις 26 Απριλίου και το ΔΗΠΕΘΕ όλους αυτούς τους μήνες τιμώντας το “φιλάνθρωπο και αλληλεγγύη” κοινό της Κοζάνης και όλους τους πολίτες, τους αφιερώνει αυτό το πρόγραμμα”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ Κοζάνης, συνεχίζεται με την “Απειλή”, ενώ στις 26 Απριλίου το πρόγραμμα θα κλείσει με μια παράσταση που θα γίνει στο κλειστό της Λευκόβρυσης με ερασιτέχνες σπουδαστές των εργαστηρίων θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ. Παράλληλα, γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Επίσης, θα ανέβει η παράσταση “Το όνομά τους είναι” των Σοφία Αντωνίου και Μαρία Κολτσίδα που ανέβηκε πέρυσι για λίγες παραστάσεις, βασισμένη σε μαρτυρίες Σύρων προσφύγων που φιλοξενήθηκαν στο κοινό της Λευκόβρυσης.

 

Η ματιά των συντελεστών

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Λεοντάρης ξεκίνησε λέγοντας πόσο ευγνώμονες είναι οι συντελεστές της παράστασης για τη φιλοξενία του ΔΗΠΕΘΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ό,τι παρουσιάζεται ένα νεοελληνικό έργο, το οποίο γράφτηκε το 2013 πριν ακόμη υπάρξει η έξαρση του προσφυγικού στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Το κείμενο αντιμετωπίζει το ζήτημα της ξενοφοβίας με ενδιαφέροντα τρόπο, καθώς εντάσσει στο ύφος του το κωμικό στοιχείο, όπως τόνισε., προσθέτοντας ότι η παράσταση περνάει με ενδιαφέρον από το κωμικό στο πιο σκοτεινό κομμάτι. Στο έργο, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως απειλή, άνθρωποι που ψάχνουν  μια καλύτερη ζωή, όπως τόνισε ο κ. Λεοντάρης, ενώ επίσης αναρωτήθηκε αν πρόσφυγες είναι μόνο όσοι έρχονται στη χώρα μας ή και όλοι εμείς.

Οι πρωταγωνιστές ζουν συνεχώς σε ένα κλειστό δωμάτιο με ανοιχτή την τηλεόραση, τρώγοντας γαριδάκια και ποπ κορν. Το έργο ενσαρκώνουν οι Αιμιλία Βάλβη και Παναγιώτης Παπαϊωάννου, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την ευνοϊκή συνθήκη του έργου αλλά και τα επίπεδά του. “Η αγάπη είναι μια πρόταση για να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε την απειλή και την όποια απειλή. Άλλη ασφάλεια δεν υπάρχει”, είπε η Αιμιλία Βάλβη. Ο Παναγιώτης Παπαϊωάνου είπε ότι ο χαρακτήρα είναι μεν αντιπαθητικός, αλλά δεν αποτελεί τον κλασικό χρυσαυγίτη φασίστα, αλλά έναν απλό άνθρωπο που από την ημιμάθειά του κρύβει μέσα του κομμάτια φασισμού.

 

Β.Σ.