Αυλαία για τη 2η “Έκθεση και συνέδριο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και μανιταριών” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης με πλήθος ομιλητών και εκθέτων να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και να εκθέτουν ιδιαίτερα προϊόντα, αντίστοιχα.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης, στόχο έχει να αναδείξει το φυσικό πλούτο του τόπου μας. Η βιοποικιλότητα είναι η κληρονομιά που έχει η περιοχής μας και σ΄αυτή πρέπει να στραφούμε, τόνισε. Πρότεινε, γενικότερα, από τα 1400 ενδημικά φυτά, μοναδικά φυτά για την Ελλάδα, κάθε περιφέρεια να αξιοποιήσει από δέκα δημιουργώντας ένα είδος μονοπωλίου φυσικού και οικονομικού.

“Το θησαυροφυλάκιο της πατρίδας μας που δεν το έχουμε ανοίξει είναι η βιοποικιλότητα” και θα επιτευχθεί σε πρώτο στάδιο μέσω του συνεδρίου. Ένα συνέδριο που σκοπός είναι να γίνει θεσμός, όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, και να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ στον ενδιάμεσο χρόνο να δημιουργηθεί ένας συλλογικός σχηματισμός cluster που θα περιλαμβάνει δράσεις εξωστρέφειας στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια να χτιστεί στην περιοχή Ακαδημία της Ιατρικής Γεωργίας , όπως και η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης, μιας “δεξαμενής” που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα των συνεδρίων είναι στα σχέδια της Περιφέρειας για τη στήριξη εκμετάλλευσης της βιοποικιλότητας, κατά τα λεγόμενα του περιφερειάρχη. Να σημειώσουμε ότι ο περιφερειάρχης είχε αναφερθεί προεκλογικά στην ίδρυση Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας στη Δυτ. Μακεδονία μιλώντας στον Κρόκο. Τέλος απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εμπλεκόμενο με το χώρο να εγγραφεί στην αγροδιατροφική σύμπραξη.

Φιλιώ Μπτούρη

Γιώργος Κασαπίδης από Κρόκο: Ίδρυση Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας στη Δυτ. Μακεδονία

Εγκαίνια για τη 2η Έκθεση και Συνέδριο αρωματικών φυτών στα Κοίλα Κοζάνης- Περιήγηση στα περίπτερα της Έκθεσης