ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
– Αδαμίδης “Στόχος είναι να υπάρξουν αναγκαστικές διακοπές ρεύματος, όχι μπλακ άουτ”

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (23 Απριλίου) ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, σύμφωνα με το εξώδικο που εστάλη σήμερα προς την διοίκηση της επιχείρησης. Οι κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας ξεκινούν από την Παρασκευή με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης (Χαλκοκονδύλη). Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης στο περιθώριο κοινής συνέντευξης τύπου δίπλα στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, τον δήμαρχο Εορδαίας και πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββα Ζαμανίδη, μίλησε για τον αγώνα που ξεκινούν οι εργαζόμενοι ενάντια στην πώληση μονάδων, καλώντας τους πάντες να σταθούν προ των ευθυνών τους. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή στην Κοζάνη αναμένεται να γίνει έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας , στην Κοζάνη, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση. Παράλληλα στις 7 το βράδυ της Κυριακής θα γίνει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου για τη ΔΕΗ που επρόκειτο να συνεδριάσει στην Αθήνα την Πέμπτη το απόγευμα.


Στη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο πρόεδρός της, Γ.Αδαμίδης, σύμφωνα με το reporter.gr, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν αξίζει να εισέλθει προς ψήφιση, γιατί είναι γραμμένο στο πόδι και προσβάλλει τη ΔΕΗ, τους εργαζομένους και την κοινωνία». Ακόμη, ο κ. Αδαμίδης πρόσθεσε ότι «με την απεργία θέλουμε να καταλάβει ο Έλληνας καταναλωτής πως ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στόχος του συνδικάτου είναι να υπάρξουν αναγκαστικές διακοπές ρεύματος (όχι μπλακ άουτ) και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «με μία μικρή μείωση του φόρτου εργασίας στο δίκτυο της Κρήτης πιθανότατα να υπάρξει πρόβλημα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά». Στην πράξη, καθώς σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή, η απεργία θα περιορίσει την προσφορά ενέργειας και οι διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ανάλογα με τη ζήτηση θα προχωρήσουν σε μεμονωμένες περικοπές φορτίου που θα επηρεάσουν την προσφορά. Δηλαδή το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα υπάρξουν ολιγόωρες διακοπές ρεύματος ανά περιοχές, πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είπε ότι θα υποβάλλει τη παραίτησή του, εάν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και βρεθούν επενδυτές για τη μονάδα Μελίτη 1 στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα, ο κ. Καρυπίδης δήλωσε την κάθετη αντίθεσή του στο «ξεπούλημα» των μονάδων και προειδοποίησε ότι οι επενδυτές που θα αγοράσουν τις μονάδες είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. «Και να έρθουν να επενδύσουν, εμείς δεν θα τους στρώσουμε χαλιά» πρόσθεσε. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν δίπλα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ όταν αντιδρούσαν στην πώληση της μικρής ΔΕΗ και τώρα προχωρά στην υλοποίηση ενός χειρότερου σχεδίου. Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη του ΔΣ, που προέρχονται από τη ΔΕΗ περιλαμβανομένου και του προέδρου, να καταψηφίσουν την πώληση (ήδη έχουν δηλώσει ότι θα το κάνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων (Φωτόπουλος, Καραλευθέρης) και σημείωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει το ΔΣ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την έναρξη των κινητοποιήσεων. Καταλήγοντας, ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν θα παραδώσει τα κλειδιά στους επενδυτές, αφού θα βρίσκουν μόνο κουφάρια και δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι».

Fast-track διαδικασία
Η ΓΕΝΟΠ Ζητεί ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού. Εντωμεταξύ η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε απεργιακό πυρετό, βρίσκοντας πάτημα και στην ασάφεια γύρω από τα εργασιακά. Και αυτό, καθώς το σχέδιο αφήνει μια ασάφεια ως προς τον ακριβή αριθμό εργαζομένων

που θα μεταβιβαστούν στους αγοραστές των μονάδων, αφού το μόνο που διασφαλίζεται είναι η προστασία τους από απολύσεις για μια εξαετία, όπως αναφέρει το energypress.gr. Σε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΓΕΝΟΠ τους καλεί να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, μιλά για “εθνικό έγκλημα”, ενώ ξεκινά 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου περιγράφονται τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την “αποεπένδυση” του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Σαν χρονοδιάγραμμα προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρονται τα τέλη Μαίου. Τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν προς πώληση είναι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη, μία μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας, η άδεια για μια καινούργια μονάδα επίσης στη Μελίτη, καθώς και η χρήση των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τις συγκεκριμένες μονάδες. Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο νέων εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές.

Το κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ σε στάση εργασίας και συγκέντρωση
“ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Παρασκευή 20/4 – 7 π.μ έως 10 π.μ
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ αντιδρώντας στην καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης και ειδικότερα στο Νομοσχέδιο που φέρνει για την πώληση των Λιγνιτικών Σταθμών, πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) την Παρασκευή 20/4/2018.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τα Σωματεία – Μέλη της και οι Εργαζόμενοι, προετοιμάζονται να δώσουν μαζί με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, έναν δυναμικό και ξεκάθαρο αγώνα για την ακύρωση του Νομοσχεδίου, που διαλύει τη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας”.

Β.Σ.