Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: “ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΒΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ”

– “Η ΔΕΗ προκάλεσε τα προβλήματα στην περιοχή, να αναλάβει τις ευθύνες της!”

Τη καθαρή αντίθεση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης  για το Ειδικό, μειωμένο, τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος για την Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία , εξέφρασε ο πρόεδρός της Λάζαρος Τσικριτζής, εκφράζοντας ενστάσεις όχι στα διαδικαστικά , αλλά σαν μέτρο επιδότησης των φυσικών πόρων  μιας και επιδοτεί την κατανάλωση, αντί να λαμβάνονται μέτρα εξοικονόμησης, όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, είπε πως αντί να μοιράζουμε “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς”, να δοθούν χρήματα σε στοχευμένες επενδύσεις.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως το ειδικό τιμολόγιο, όπως παρουσιάζεται σαν μεγάλη κατάκτηση, όπως σχεδιάστηκε ωθεί την κατανάλωση . Παράδειγμα , όπως είπε στο ράδιοΛόγος και στον Λύσανδρο Ρήγα, παλαιότερα η ΔΕΗ στο πλαίσιο μιας ρύθμισης με τα συνδικάτα, αντί να δώσει μια αύξηση στο μισθό, την ενσωμάτωνε ως έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να γίνουν τραγελαφικά φαινόμενα, με τους επωφελούμενους να χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές που είναι μειωμένης απόδοσης , εγκαταστάσεις  για θέρμανση και αντί να ρυθμιζόταν τη θερμοκρασία και να κάνουμε οικονομία, να ανοίγουμε τα παράθυρα χειμωνιάτικα από την πολύ θέρμανση! Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως το ίδιο γίνεται και με το νερό, αφού αν επιδοτήσεις χαμηλή τιμή νερού. “Αντί να πάει σε μέτρα εξοικονόμησης, που θα του αποδώσουν το ίδιο όφελος , θα έχει σε ποσοτική αναλογία, το ίδιο όφελος αν πάρει μέτρα εξοικονόμησης . Φτάσαμε στο σημείο να επιδοτούνται οι φυσικοί πόροι και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Αυτές είναι παλαιομοδίτικες τακτικές, αφού οι σύγχρονες δίνουν κίνητρα για να επιδοτήσουν την εξοικονόμηση και όχι την κατανάλωση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτζής.

Επίσης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι σε δεύτερη φάση του προγράμματος θα δοθεί αντίστοιχο κίνητρο και για τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσικριτζής είπε πως το φθηνότερο ρεύμα θα μειώσει το ενδιαφέρον και το κίνητρο των επιχειρήσεων  να πάνε σε ενεργειακή εξοικονόμηση της επιχείρησής τους , να γίνουν πιο αποδοτικοί και αγωνιστικοί και να εκμεταλλευθούν προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ”, ώστε να μην έχουν ανάγκη “την οποιαδήποτε όρεξη του όποιου περιφερειάρχη και του όποιου υπουργού”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή δεν επείγει να πάρει ο καταναλωτής 10 με 12 ευρώ φθηνότερα το ρεύμα, μηνιαία, αλλά με τα χρήματα αυτά (που μπορεί να φτάνουν τα 25 εκ. ευρώ) να κατευθυνθούν σε στοχευμένες επενδύσεις, να ενισχυθούν επιχειρήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, επεκτείνοντας τον κύκλο δραστηριοτήτων τους και προσλαμβάνοντας κόσμο, είπε ο κ. Τσικριτζής. Σημείωσε, δε, πως είναι προτιμότερο να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για ενεργειακές εξοικονομήσεις, λέγοντας πως η επιδότηση της κατανάλωσης είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει.

“Μέσω της λογικής Καρυπίδη και πρωθυπουργού δεν κινείται η οικονομία”, σχολίασε δεικτικά ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, αντιπροτείνοντας την πρόταση της Οικολογικής Κίνησης για ενεργειακή εξοικονόμηση και θωράκιση των κατοικιών, που ουσιαστικά βοηθάει ώστε να κινείται η οικονομία. “Οκ , μας χρωστούν λεφτά. Να τα πάρουμε, αλλά να ενισχυθεί η μεταλιγνιτική περίοδος, να υπάρξουν στοχευμένες επενδύσεις, να γίνουν θέσεις εργασίας, ώστε οι άνεργοι να βρουν δουλειά και να πληρώνουν αξιοπρεπώς το ρεύμα και όχι να τους μοιράζουν “καθρεφτάκια””, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσικριτζής.

Αιχμές για τη στάση της ΔΕΗ

Εδώ αναδεικνύεται και ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού με την εν λόγω ρύθμιση τα χρήματα που “χρωστούν” στην περιοχή, δεν τα πληρώνει η ΔΕΗ, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος! “Η ΔΕΗ προκάλεσε πρόβλημα στην περιοχή, με μια σειρά παρενέργειες. Αφήνει πίσω της έναν χώρο εξαντλημένο και μη ανανεώσιμο, τον λιγνίτη και δύο πόρους κατεστραμμένους, τα νερά και τα εδάφη. Μπαίνει ένα ζήτημα ανταπόδοσης, από την επιχείρηση, που είναι ημι-ιδιωτική. Πρέπει να πληρώνει τις ζημιές της”. Μάλιστα, είπε πως το ίδιο συνέβη και στους Αναργύρους, που συνέβη μια κατολίσθηση συνέπεια της εξόρυξης λιγνίτη, όπως τόνισε και αντί να πληρώσει η ΔΕΗ, τότε πληρώνει το κράτος. “Έτσι ο λιγνίτης βγαίνει πάντα φθηνός, γιατί είμαστε χωριστά στα κέρδη και μαζί στις υποχρεώσεις”, σχολίασε δεικτικά. Μάλιστα  σχολίασε πως η ΔΕΗ ανέβασε τη μετοχή της 30%, ενώ αντίθετα όταν υπάρχουν ζημιές, πληρώνουν οι πολίτες.
“Το ίδιο γίνεται και με το ειδικό τιμολόγιο. Επιβαρύνεται ο κρατικός κορβανάς για να καλύψει ζημιές της ΔΕΗ, που βγήκε ωφελημένη”, είπε επίσης, λέγοντας ότι δεν θέλει να μηδενίσει το μέτρο, αλλά να προτείνει εναλλακτικές λύσεις, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, σε χωριά και περιοχές έξω από τον ενεργειακό άξονα, όπως η Καστοριά και τα Γρεβενά.

Β.Σ.