“ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ 15% ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ” ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ

– “Η περίοδος χάριτος πέρασε. Ο Δήμος Κοζάνης να επιβάλει πρόστιμα για το κάπνισμα”!

Στηρίζει πλήρως την καμπάνια που ξεκίνησε για άκαπνα μαγαζιά στην Κοζάνη, η Οικολογική Κίνηση, καλώντας τους πολίτες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να μην ανάβουν τσιγάρα στα μαγαζιά της Κοζάνης. Μάλιστα η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης συμμετείχε στην πρώτη άκαπνη συνάντηση που έγινε στην  Agora, ενώ όπως είπε ο Λάζαρος Τσικριτζής στο ράδιοΛόγος Λόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, η αντικαπνιστική νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και να επιβληθούν πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής: “Στηρίζουμε την πρωτοβουλία, και σαν Οικολογική Κίνηση. Είναι θετικό ότι μπαίνουν νέα παιδιά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους , γιατί αυτό είναι δικαίωμα. Όπως έχεις το δικαίωμα να διεκδικείς από τη ζωή ένα καθαρό περιβάλλον, έτσι έχεις το δικαίωμα να διεκδικείς ένα καθαρό περιβάλλον όταν βγαίνεις να διασκεδάσεις. Πρέπει και ο πολίτης να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός κλίματος. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα , να αλλάξεις μια νοοτροπία πολλών δεκαετιών. Δεν μπορείς εύκολα να αλλάξεις και τις επιλογές των μαγαζιών, που σκέφτονται και το οικονομικό θέμα . Ωστόσο, όπως ο ίδιος εκτιμάει, μετά από μια μεταβατική περίοδο θα έρθουμε πάλι στην ίδια κατάσταση , μιας και όπως λέει, ο κόσμος στην Κοζάνη βγαίνει , και θα βγει με οποιεσδήποτε συνθήκες. Απλά, μέχρι τώρα, προσαρμόζονταν τα μαγαζιά σε καπνιστές και μη καπνιστές  και τώρα θα αναγκαστούν οι παρέες των μη καπνιστών να βγαίνουν έξω να καπνίσουν. Μάλιστα κάλεσε τους καπνιστές να σεβαστούν τους συμπολίτες τους, την έγκυο μάνα, το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες, τον ασθματικό που έχει δικαίωμα στη διασκέδαση”.

Επίσης, ανέφερε πως δεν είναι λογικό να χωριστούν τα μαγαζιά στην Κοζάνη. Για το θέμα πρέπει να λαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες του, ενώ πάνω από όλα είναι θέμα παιδείας. Π.χ. και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι φοιτητές καπνίζουν τόσο πολύ  με αποτέλεσμα ο χώρος να εμφανίζει (σύμφωνα με μετρήσεις) τρεις φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια σε σχέση με όταν προκύψει επεισόδιο περιβαλλοντικής ρύπανσης!

Με βάση στοιχεία που έδωσε η ομάδα των άκαπνων μαγαζιών, επειδή μειώθηκε το κάπνισμα, οι 27% είναι καπνιστές και από αυτούς οι μισοί συμφωνούν να καπνίζουν έξω στα μαγαζιά. “Άρα, μιλάμε για έναν σκληρό πυρήνα 15% των πολιτών, που θα κάνει ότι θέλει στο κάπνισμα”, αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Τσικριτζής. Επίσης, σημείωσε πως όλη αυτή η κίνηση βοηθάει τους παθητικούς καπνιστές να μη μεταβληθούν σε παθητικούς πολίτες! “Η Κοζάνη δεν είναι έτοιμη, αλλά αν περιμένουμε πότε θα ετοιμαστεί η Κοζάνη, δεν θα ετοιμαστούμε ποτέ! Πρέπει να συμβάλλουμε και να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος”, είπε εμφατικά ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης.

Μάλιστα, σχολίασε πως ο Δήμος Κοζάνης έδωσε την περίοδο χάριτος που έπρεπε και πλέον θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία , όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα κράτη εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία, και ομοίως πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, προς όφελος των πολιτών!

Β.Σ.