Η μέθοδος παρασκευής “μπραιζέ” αποτελέι μια ολοκληρωμένη μέθοδος παρασκευής που χρησιμοποιείται γενικά για σκληρά και τραχιά στοιχεία-τρόφιμα. Τέτοια είναι πχ. το νουά μόσχου, ουρά, μάγουλα κ.α. γενικά μέρη του ζώου τα οποία δουλεύονται πολύ και έχουν σκληρούς και δουλεμένους μύες, συνδετικούς ιστούς που θέλουν αρκετή ώρα μαγείρεμα για να μαλακώσουν. Επίσης για μεγάλα ψάρια(πχ σφυρίδα) ή μεγάλα λαχανικά. Συνήθως όμως μπραιζέ εφαρμόζουμε σε κόκκινα σκληρά κρέατα όπως αυτά που αναφέραμε. Επίσης μπορούμε να έχουμε μαρινάρει τα κρέατά μας πρίν τα μαγειρέψουμε.
Ο τρόπος παρασκευής “μπραιζέ” ξεκινάει σωτάροντας το κρέας μας σε καυτή λιπαρή ουσία (πχ λάδι) για να το “θωρακίσουμε” και να του δώσουμε μια κρούστα. Στη συνέχεια σβήνουμε με κρασί και τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα σκεύος που λέγεται μπραιζιέρα (σκεύος φούρνου με χαμηλά τοιχώματα και καπάκι). Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και απο την αρχή στην μπραιζιέρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι το 1/3 του τροφίμου, διάφορα λαχανικά και μυρωδικά της αρεσκείας μας. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για αρκετές ώρες.
Μπορούμε όταν έχει ψηθεί το τρόφιμό μας να το αφαιρέσουμε, να το κόψουμε προεραιτικά σε φέτες ή κομμάτια και με το ζωμό που θα μείνει να φτιάξουμε μια πολύ γευστική σάλτσα που θα συνοδεύσει το κρέας μας.
Γενικά με τη μέθοδο μπραιζέ μπόρουμε να μαλακώσουμε κρέατα που απο τη φύση τους είναι σκληρά.
Είναι ένας εύκολος τρόπος μαγειρέματος που δίνει πολύ γεύση στο φαγητό μας γιατί μένει όλος ο ζωμός στο φαγητό.