Οι πίτες από τη Δροσοπηγή Φλώρινας, ένα ορεινό χωριό στις πλαγιές του Βέρνου, είναι ο άγνωστος κρίκος που συμπληρώνει την πλούσια μακεδονική γαστρονομική παράδοση. Οι βλαχαρβανήτισσες νοικοκυρές, έχουν αναγάγει το άνοιγμα του φύλλου σε ύψιστη τέχνη γιατί από μικρές μαθήτευαν δίπλα στις μεγαλύτερες και διδάσκονταν ένα-ένα τα μυστικά, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Αναστασία Χαρίση, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσοπηγής.

Πώς φτιάχνεται η ζύμη, πώς ανοίγεται ομοιόμορφα ένα-ένα το λεπτό φύλλο, πώς τυλίγεται ο κόθρος, με ποιον τρόπο γίνεται το ράντισμα της πίτας με το βούτυρο και τέλος, με ποιον τρόπο θα ψηθεί για να γίνει, τέλεια, τραγανή και λαχταριστή. Τυρόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, αρμυρόγλυκες κολοκυθόπιτες, μπουρέκια, πλούσιες γαλατόπιτες, ρεθανίκια στριφτά και τραγανά, πισπιλίτες, καλαμποκόπιτες, πίτες με ψημένα φύλλα…

Αρβανίτικες πίτες με κρυφές συνταγές που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό περνώντας από γενιά σε γενιά, οι φλωρινιώτικες πίτες ξεχωρίζουν για το μαλακό αφράτο φύλλο τους, την χορταστική τους γέμιση και την πλούσια γεύση τους. Μα προπάντων, για τις ιστορίες που κουβαλούν και τις αναμνήσεις με τις οποίες έχουν συνδεθεί, πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ Θ. Αδάμου
Πηγή:ertnews.gr