Κατόπιν τηλεφωνικής επικονωνίας του Πρωινού Λόγου με τον κ. Δημήτρη Βεργίνη, συντονιστή δομών προσωρινής φιλοξενίας της Άρσις, έγινε γνωστό πως η δομή της Άρσις θα υποβάλλει μήνυση για το περιστατικό της διαμαρτύριας των κατοίκων της Αιανής στο χώρο διαμονής των προσφύγων μετά τη βίαιη συμπλοκή των παιδιών. Αφού, κατά τον ίδιο, είχε τη μορφή επίθεσης, οι κάτοικοι μπήκαν με σκοπό να λιντσάρουν όσους διέμεναν εκεί. «Πρόκειται για δύο διαφορετικά περιστατικά και έτσι θα εξεταστούν και από τη δικαιοσύνη», ανέφερε. Αναγνωρίζοντας το πρωτο ως ένα καβγά μεταξύ εφήβων, ενώ το δεύτερο σκόπιμη ενέργεια που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλει των παιδιών του ασύλου.

Σχετικά με το τι συνέβη κατά τη συμπλοκή αναφέρει πως πέντε παιδιά από την πλευρά των μεταναστών και πέντε από τα παιδιά του χωριού τσακώθηκαν, αριθμός που αυξήθηκε σε δέκα και δέκα από κάθε πλευρά. Μεταξυ αυτών ήταν και ο Κοζανίτης. Την προηγούμενη Τετάρτη είχε γίνει ανάλογο περιστατικό στην πλατεία του χωριού ανάμεσα σε δύο άτομα από κάθε πλευρά, για το οποίο κλήθηκε και περιπολικό. Υπογράμμισε, βέβαια, πως κάτι σοβαρό δεν συνέβη ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη.

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων της Κυριακής ανέφερε πως τριάντα άτομα, πολλά σε καταστασής μέθης, έδειξαν την δυσαρέσκεια τους για το τι συνέβη πηγαίνοντας με άγριες διαθέσεις στη Δομή. Το παιδί για το οποίο έγινε λόγος πώς χτυπήθηκε με την καρέκλα δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς αναγνωριστήκε από κάποια μάρτυρα σαν ένα από τα παιδιά που συμμετειχε στη φασαρία και μεταφέρθηκε στην αστυνομία. Βέβαια, ο κ. Βεργίδης τονίζει πως το παιδί κοιμόταν και δέχτηκε επίθεση. Πρόσθεσε, πως τα παιδιά φυλάσσονται από φροντιστές και πως το βράδυ εκείνο βρισκόταν δύο στο χώρο.

Όσαν αφορά το 18χρονο που χτυπήθηκε ανάφερει πως λόγω των πολύωρων κατάθεσεων δεν κατάφεραν να επισκεφθούν, ενώ έμαθαν για την κατάσταση της υγείας του πως σχίστηκε το χείλος του, είχε κάποια σπασμένα δόντια και μώλωπες. Σημείωσε ακόμα πως ήταν σε κατάσταση μέθης.

Δηλώνει δυσαρεστημένος με την «φασιστική πρακτική» ορισμένων κατοίκων με την έννοια ότι δεν πήγαν απλά να διαμαρτυρηθούν, αλλά να επιτεθούν. Και συμπλήρωσε πως ακόμα και μετα το περιστατικό ορισμένοι λένε στα παιδιά να φύγουν.

Και με τα ΜΜΕ γενικά είναι ενοχλημένος μιας και κάνουν λόγο για μεταάστατες και Έλληνες και όχι για καβγά παιδιών, δεν παρουσίασαν το γεγονός που συνέβη στο άσυλο φιλοξενίας των παιδιών και δεν παρουσίασαν τη δέυτερη άποψη περισσότερο.

Έδωσε ακόμα και κάποιες πληροφορίες για τη λειτουργία της δομής. Στα 35 παιδιά που φιλοξενούνται από τη Δομή, η οποία συνεργάζεται με τη ΔΟΜ, παρέχεται στέγη, εκπαίδευση και πρόγραμμα δραστηριότητων ώστε να προσαρμοστούν στην κοινωνία.

Αύριο αναμένεται να γίνει το δικαστήριο. Κατηγορύνται έξι παιδιά της δομής για τη φασαρία και το ξυλοδαρμό.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως πρέπει να «Ρίξουμε τους τόνους. Να βρούμε τρόπους να λύνουμε τα προβλήματα. Ζούμε όλοι μαζί.»

Φ.Μ.

Συμπλοκή ανάμεσα σε μετανάστες και κάτοικο της Αιανής τα ξημερώματα

Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης για την κατάσταση του 18χρονου από την Αιανή

Ανακοίνωση της «ΑΡΣΙΣ»: Φιλοξενία και Συνύπαρξη απέναντι στη βία