Του Αιμίλιου Μεντεσίδη* ● Είναι αναγκαία η καθιέρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι για την πάταξη της νοθείας και μαζί θα πρέπει να δημιουργηθεί μελισσοκομικό μητρώο, ούτως ώστε ο Έλληνας μελισσοκόμος να έχει καθαρή και διάφανη ταυτότητα.

Το ελληνικό σήμα στις συσκευασίες μελιού θα συμβάλει στην ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν που αγοράζει. Σήμερα ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ψάχνει τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες για να μπορέσει να καταλάβει την προέλευση του κάθε μελιού.

Με το ελληνικό σήμα θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη χώρα παραγωγής επιλέγοντας τα ελληνικά προϊόντα και δίνοντας ώθηση στην εγχώρια μελισσοκομία.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ είναι ένα ακόμα μέτρο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε τόσο ο ΕΦΕΤ βρίσκει νοθευμένο μέλι και στη συνέχεια επιβάλλεται η ελάχιστη ποινή. Ένα βάζο που βρίσκουμε να πωλείται σε ένα ράφι με 3-3,50 ευρώ δεν είναι μέλι.

Υπάρχει εταιρεία που ενώ βρέθηκε με νοθευμένο προϊόν, οι συσκευασίες αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα και την αμέσως επόμενη η ίδια εταιρεία ήταν και πάλι τοποθετημένη στο ράφι του σούπερ μάρκετ με την ίδια τιμή. Χρειάζονται αυστηρότερες και μεγαλύτερες ποινές στο νοθευμένο μέλι.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν οι καταναλωτές να προτιμούν το μέλι που παράγουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής τους.

Ένα ακόμα πρόβλημα που απασχολεί ειδικά τους μελισσοκόμους της Δυτικής Μακεδονίας, αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργεί με τα φωτοβολταϊκά και τις άναρχες αδειοδοτήσεις.

Οι ορεινοί όγκοι στον νομό Κοζάνης έχουν μεγάλες ποσότητες αγριοφασκόμηλου, μια πολύτιμη νομή για τους πληθυσμούς μελισσών. Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωτοβολταϊκών ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε μια χρόνια όπου ο όγκος παραγωγής ανθόμελου στη Δυτική Μακεδονία ήταν μειωμένος.

Οι μελισσοκόμοι που σκοπεύουν να μεταφέρουν εκεί περισσότερες από 5.000 κυψέλες δεν θα βρίσκουν κατάλληλους χώρους για να τις τοποθετήσουν.

* Ο Αιμίλιος Μεντεσίδης είναι ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης.

Πηγή:agro24.gr