Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΠΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΕ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

– Αναβιώνει ο φανός νεολαίας με νυχτερινή παρέλαση καρναβαλιστών

– Βαρύτητα στην τοπική γαστρονομία και την προβολή της διοργάνωσης

Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης και την προσπάθεια που γίνεται για να προβληθεί το παραδοσιακό έθιμο των φανών που αναβιώνει το Δωδεκαήμερο στην Κοζάνη, αναφέρθηκε αναλυτικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή.

Το πρόγραμμα της κοζανίτικης Αποκριάς εφέτος βγήκε νωρίς και αυτό οφείλεται στο ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίς οι προετοιμασίες των εκδηλώσεων από τον ΟΑΠΝ, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με την ίδια. Όπως είπε: “Η προβολή έπρεπε να ξεκινήσει πολύ νωρίς. Η κοζανίτικη Αποκριά είναι το μοναδικό γεγονός που εμπλέκονται τόσοι φορείς και αν κάποιος από αυτούς καθυστερήσει υπάρχει πρόβλημα”.

Το φετινό πρόγραμμα έχει καινοτομίες: Καθιερώθηκε και κατοχυρώθηκε το έμβλημα “κοζανίτικη Αποκριά” , και απέκτησε μάλιστα το δικό της site . Στο site καταγράφηκαν πολλά στοιχεία και η πρόεδρος κάνει έκκληση προς τον κόσμο να δώσει φωτογραφικό υλικό, ώστε να προκύψει μια τράπεζα με υλικό από την Κοζανίτικη Αποκριά στο πέρασμα των χρόνων. Η αποκριά της Κοζάνης είναι η μακροβιότερη όλων στη Δυτική Μακεδονία . Παράλληλα με την ιστοσελίδα , λειτουργεί και σελίδα facebook, ενώ προβάλλεται και το spot για την φετινή Αποκριά.

Επίσης, οι φετινές εκδηλώσεις διαφοροποιούνται, δίνοντας  νέα διάσταση, στον βασικό πυρήνα του εθίμου, που είναι οι φανοί, γλεντώντας μακριά από τα βάσανα της καθημερινότητας. “Το γλέντι στους φανούς είναι μια ανάγκη της ψυχής, υπακούοντας στα αρχέγονα καλέσματα, να βγουν από τα σπίτια και να βρεθούν με τους συνανθρώπους τους, γλεντώντας όλοι μαζί, σε μια διαφορετική υπέρβαση”, είπε η κ. Φτάκα.

Στις αλλαγές της φετινής διοργάνωσης, αναβιώνει ο φανός της νεολαίας που είχε εγκαταλειφτεί πολλά χρόνια. Το παλιό συμβούλιο νεολαίας, θα διοργανώσουν φανό στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή πριν τη μεγάλη Αποκριά, με τη βοήθεια του συντονιστικού οργάνου. Επίσης, οι ίδιοι οι νεολαίοι με παρότρυνση του ΟΑΠΝ θα κάνουν δική τους παρέλαση , το βράδυ πριν από το άναμμα του φανού της νεολαίας. Έτσι μια μεγάλη ομάδα νέων ντυμένοι καρναβάλια θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή Μεγάλης Αποκριάς.
Εξακολουθεί να υπάρχει η αντίληψη των θεματικών μουσικο-χορευτικών βραδιών, με προσθήκες (Καμβουνίων, Άνω Βοΐου), καθώς και τοπικές βραδιές όπως Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες κ.ο.κ.

Η αποκριά είναι ένα τουριστικό προϊόν, δίνοντας μια καλή αφορμή στην επισκέπτη για να γνωρίσει τα πολλά και καλά ποιοτικά τοπικά προϊόντα αλλά και τη γαστρονομία της Κοζάνης . Το βράδυ της Μικρής Αποκριάς θα γίνει η εκδήλωση των εστιατορίων της πόλης , όπου μπροστά στο Καμπαναριό σε κιόσκι που θα στηθεί, θα υπάρξει μπουφές  με χαρακτηριστικά εδέσματα των εστιατορίων της πόλης, στο πλαίσιο προβολής της τοπικής γαστρονομίας. Επίσης, την Κυριακή Μεγάλης Αποκριάς θα υπάρξει εκδήλωση γαστρονομίας για το κοινό , με γευσιγνωσία από τοπικούς επιχειρηματίες.

Την Κυριακή το πρωί της μεγάλης Αποκριάς θα γίνει μια συναυλία , κάνοντας αναδρομή στις παλιές κοζανίτικες ορχήστρες , με ακούσματα από την εποχή των: Τούλη Καλέα, Θωμά Καραματσούκα, «Γκατζαλάτζα» και Κων/νου Μπούκου. Συμμετέχουν οι μουσικοί Θωμάς Καραματσούκας: κλαρίνο, Μιχάλης Γκατζιούρας: τρομπέτα, Κώστας Ζουζός: σαξόφωνο, Νίκος Καρδογιάννης: ακορντεόν και Παντελής Λιούλιος: κρουστά.
Επίσης, ενδυναμώνεται η Μικρή Αποκριά, με μια εστίαση στα χάλκινα, που σύμφωνα με την ίδια, είναι μια μεγάλη παράδοση για την πόλη. Το Σάββατο το απόγευμα θα γίνει Παρέλαση πολυάριθμων τοπικών ομάδων χάλκινων πνευστών ακολουθούμενων από τμήματα κωδωνοφόρων μεταμφιεσμένων από Pernik Βουλγαρίας, Vevchani περιοχής Στρούγκας Οχρίδας (Τhe former Yugoslav Republic of Macedonia) και Μορφωτικού Συλλόγου Πύργων Δράμας που θα παρουσιάσουν το λαϊκό δρώμενο «Αρκούδες».

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να βοηθήσει ο καιρός και σε ό,τι αφορά την παρέλαση, ο δήμος έχει προσλάβει τρεις καλλιτέχνες κατασκευής αρμάτων, και αυτό έγινε γιατί είναι πολύ σύντομος ο χρόνος που έπρεπε να κατασκευαστούν τα άρματα.

Σε ό,τι αφορά τους δύο συλλόγους που κατέθεσαν αίτημα για επιχορήγηση (Φίλους Παράδοσης και Κόζιανη), η κ. Φτάκα απάντησε πως: “η φιλοσοφία μου σε σχέση με το ποιος μπορεί να τελέσει το έθιμο, είναι πολύ συγκεκριμένη, γιατί υπάρχουν προδιαγραφές. Η απόφαση του Δ.Σ. που πάρθηκε προ 15νθημέρου είναι πως θα πρέπει να υπάρχει ένας κανονισμός που διέπει τη λειτουργία των φανών συνολικά και στα πλαίσια αυτού του κανονισμού που θα ψηφιστεί στο Δ.Σ., θα αποφασιστεί αν θα ανοίξει η πόρτα σε συλλόγους ή αν θα πρέπει το έθιμο να τελείται όπως τώρα”. Η ίδια προσέθεσε πως έγινε διαβούλευση με τους φανούς και ήδη υπάρχει η πεποίθηση ότι το έθιμο “άνοιξε πολύ” , όπως τόνισε, μιας και οι επισκέπτες διαχέονται και η εικόνα δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Σε ό,τι αφορά τις αποκριάτικες παρελάσεις άλλων γύρω περιοχών (μιας και το έθιμο τηρείται και από Κρόκο, Αιανή και άλλες περιοχές), η κ. Φτάκα απάντησε πως “όταν ο δήμος κάνει μια κεντρική παρέλαση, δεν μπορεί την ίδια ώρα σε άλλο μέρος του δήμου να γίνεται επίσης παρέλαση”. Έφερε το παράδειγμα άλλων τοπικών κοινωνιών που μετέφεραν την παρέλαση σε άλλη ημερομηνία, και είπε πως το “μπαλάκι” είναι στις τοπικές κοινωνίες. “Χρηματοδοτούμε συγκεκριμένες ενέργειες όλων των συλλόγων που τηρούν αποκριάτικα δρώμενα, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στους φανούς της Κοζάνης, που τελούσαν το ιστορικό δρώμενο”, σημείωσε.

Τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα είναι πολύ θετικά, αφού υπάρχουν αιτήματα τοπικών κοινοτήτων να παρελάσουν, αλλά και μια μονάδα από αυτοκινούμενα τροχόσπιτα θα εγκατασταθούν στον χώρο του Νιάημερου και ένα από αυτά θα παρελάσει κιόλας με μια ομάδα ανθρώπων. Επίσης, θα συμμετέχουν και φοιτητές Erasmus από ξένες χώρες.

δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς 2017

Β.Σ.