ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΑμΕΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

– Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία – Πολλά τα προβλήματα

Με πολλά προβλήματα να ζητούν λύση, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διήμερο συνέδριο της ΕΣΑμΕΑ , με στόχο να καταγραφούν τα ζητήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης για το αναπηρικό κίνημα, καθώς επίσης να προκύψουν και νέοι εκπρόσωποι στα συλλογικά όργανα.

Για τα πολλά προβλήματα του αναπηρικού κινήματος που πληθαίνουν με την κρίση, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Μιχάλης Μήγγος από το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Κοζάνης , λέγοντας χαρακτηριστικά πως: “Τα άτομα με αναπηρία έχουν πολλά προβλήματα και με την κρίση είναι ακόμη μεγαλύτερα, μιας και η κρίση πλήττει δύο φορές περισσότερο τα άτομα με αναπηρία”. Θέματα υγείας, στελέχωσης νοσοκομείων, η καθημερινότητα και τα προβλήματα προσπελασιμότητας τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του συνεδρίου, στο οποίο όπως είπε ο κ. Μήγγος  το αναπηρικό κίνημα έδωσε δυναμικό “παρών”.

“Ήταν ένα από τα καλύτερα, τα πιο δημοκρατικά συνέδρια που παρακολούθησα και έχω παρακολουθήσει και τα εννιά που έχουν γίνει. Τα άτομα με αναπηρία παλεύουν μόνα τους και το κράτος είναι εντελών απών.”, είπε σε μια κραυγή αγωνίας ο κ. Μήγγος.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν από τις μεγαλύτερες σε αριθμό συνέδρων, ενώ σαν άτομα προκειμένου να εκλεγούν έβαλαν υποψηφιότητα οι: Μιχάλης Μήγγος, Βασίλης Κούτσιανος, Μάριος Συμεωνίδης, Ειρήνη Σιδηροπούλου (εκπρόσωπος γονέων) και εκπρόσωπος για την ελεγκτική επιτροπή. “Όποιος βγει να δουλέψει και να ασχοληθεί με τα θέματα της αναπηρίας”, λέει ο κ. Μήγγος, προσθέτοντας πως τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ούτε κόμμα , ούτε άλλη ταυτότητα.”Μας ενδιαφέρει ο ανάπηρος να είναι μέσα στην κοινωνία και να έχει ίση μεταχείριση όπως όλος ο κόσμος. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογεί”, λέει ο ίδιος.

Όσον αφορά τα προβλήματα, είπε πως είναι πολλά, ωστόσο οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις από όλα τα κόμματα. Για τα επιδόματα των αναπήρων, σημείωσε πως έγινε μεγάλος αγώνας, ενώ το καυτό θέμα έλλειψης των υποδομών παραμένει. Πχ. Ένας νευροπαθής δεν μπορεί να κάνει αιμοκάθαρση στον τόπο του, ένας αιμορροφιλικός πρέπει να πάει στην Θεσσαλονίκη , οι καρκινοπαθείς δεν έχουν γιατρούς στο Μποδοσάκειο, ενώ όπως καταγγέλλει μετά από τροχαία ατυχήματα  δεν μπορεί να γίνει πουθενά στη Δυτική Μακεδονία . Ο ίδιος σημείωσε πως  η περιοχή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας πανελλαδικά , ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή. Ξεκίνησε μεν μια προσπάθεια καταγραφής από την περιφέρεια, αλλά δεν προχώρησε. Επίσης, καυτηρίασε το πως δίνονται στους αρρώστους τα ποσοστά αναπηρίας.
Μείζων θέμα είναι και το πρόβλημα που ανέκυψε με το που θα στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους για θεραπεία, μετά το θέμα που ανέκυψε με τον ΕΟΠΥΥ.  Σε ό,τι αφορά το παράλληλο αίτημα του ΕΟΠΥΥ να αναγράφεται στο συνταγολόγιο το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς ο ίδιος σημείωσε πως είναι “απάνθρωπο” και πως δεν το χωράει ανθρώπου νους…

“Το αναπηρικό κίνημα είναι ενωμένο και δυνατό, άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, βαδίζουμε μαζί. Πρέπει να μην αποκλείονται άτομα με αναπηρία από την εργασία”, είπε κλείνοντας ο κ. Μήγγος, λέγοντας πως “δεν περιμένουμε ψεύτικα λόγια από κανέναν” , ζητώντας να μπουν και νέα άτομα στο αναπηρικό κίνημα και να παλέψουν για τα προβλήματά τους.

Β.Σ.