Μετά τη δομή υποδοχής για εκπαίδευση προσφύγων στο Γυμνάσιο της Αιανής , ιδρύθηκαν και οι τάξεις υποδοχής στο 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης, οι οποίες ακόμα δεν λειτουργούν. Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη καθηγητών, καθώς οι αναπληρωτές προτίμησαν άλλες σχολικές μονάδες με το νέο πρόγραμμα «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Θυμίζουμε ότι 30 περίπου παιδιά άνω των 15 από τα 35 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Αιανής θα εκπαιδευτούν στο 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης και μόλις 3-4 στο Γυμνάσιο της Αιανής. Το γεγονός της αλλαγής της σύνθεσης των προσφυγόπουλων δημιουργεί αρρυθμίες, καθώς δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου της Αιανής ως 15 χρονών ή και να μειωθεί. Για αυτό το λόγο υπάρχει το σκεπτικό να μεταφερθούν και οι μαθητές της Αιανής στο 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης με το Υπουργείο Παιδείας να πιέζει και για τη λειτουργία της δομής στην Αιανή, ακόμα και με 3-4 μαθητές.


Τα προσφυγόπουλα είναι όλα εμβολιασμένα πέραν των νεοεισερχόμενων που θα μπουν σε πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι σε αναμονή για το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή μετά από εξετάσεις στο Μαμάτσειο. Το τελευταίο δεν τους στερεί τη δυνατότητα να γραφτούν στο σχολείο, αλλά μόνο τη συμμετοχή στη γυμναστική μέχρι και την έκδοσή του.

Η περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης αναμένει τους νέους πίνακες αναπληρωτών για τις βασικές ειδικότητες ώστε να στελεχωθούν οι τάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες καταμετρήθηκαν και τα παιδιά στα Γρεβενά. Από τους 740 μετανάστες και πρόσφυγες 200 είναι τα παιδιά και αναζητούνται σχολεία για τη συστέγαση των δομών, μιας και ο νόμος δεν επιτρέπει την χρήση των εγκαταλελειμμένων. Σίγουρα θα δημιουργηθούν περισσότερες από μία δομές στα Γρεβενά και σε τοπικές κοινότητες.Τα παιδιά των Σύριων και των Παλαιστινίων σχεδιάζεται να εκπαιδευτούν στην ίδια, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τα υπόλοιπα, αφού στον ορεινό όγκο φιλοξενούνται 15 εθνικότητας. Από Συρία, Ρουάντα, Μαρόκο, Μπαλί, Γουινέα, Γκάμπια, Ιράκ, Μπουρούντι, Καμερούν, Κονγκό, Αιθιοπία, Σομαλία, Σουδάν, Ζιμπάμπουε..
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης τα 33 προσφυγόπουλα της Αιανής – 3 μαθητές στο Γυμνάσιο της Αιανής

Η δομή εκπαίδευσης των προσφύγων της Αιανής έχει αποφασιστεί από τις 22 Αυγούστου –Ετοιμάζεται κατάληψη στο Γυμνάσιο

Τα Γρεβενά με τους 740 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή – 15 εθνικότητες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών – Στενάζει το νοσοκομείο