Τελικά δεν ήρθαν σύριοι πρόσφυγες, ομόθρησκοι με τις οικογένειές τους στα Γρεβενά, όπως δήλωνε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στα μέσα Ιουλίου, αλλά πρόσφυγες και μετανάστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. 15 εθνότητες λοιπόν συναντιούνται στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους καταυλισμούς χωρίς κανείς να φροντίζει για το διαχωρισμό τους, ώστε να υπάρχει ηρεμία, επικοινωνία και στοιχειώδη συμβίωση.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» φιλοξενούνται στα εννιά ξενοδοχεία: 328 σύριοι και άλλοι από Ρουάντα, Μαρόκο, Μπαλί, Γουινέα, Γκάμπια, Ιράκ, Μπουρούντι , Καμερούν, Κονγκό, Αιθιοπία, Σομαλία, Σουδάν, Ζιμπάμπουε. Ακόμα δεν υπάρχουν οι μεταφραστές για την επικοινωνία μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Το σαββατοκύριακο γυναίκα με προχωρημένη εγκυμοσύνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο γιατρός δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της. Καθημερινά δεκάδες παιδιά με ανάγκη για παροχή ιατρικής φροντίδας προσέρχονται στο νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση στο μικρό νοσοκομείο των Γρεβενών για 740 πρόσφυγες με διαφορετικές γλώσσες.

Ένας μεταφραστής μόνο και αυτός όχι πάντα διαθέσιμος χωρίς να μπορεί να γνωρίζει τόσες γλώσσες. Και μόνο μία γυναίκα γυναικολόγο διαθέτει το νοσοκομείο , η οποία θα μπορεί να εξετάζει τον γυναικείο πληθυσμό, ο οποίος λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν επιτρέπει σε καμιά περίπτωση άνδρα γιατρό.

Μια ακόμα ανοργάνωτη αποστολή προσφύγων χωρίς κάποια σχετική ομοιομορφία του πληθυσμού. Φυσικά για όλα αυτά ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης δεν έχει κάτι να μας πει… Εκτός φυσικά ότι τα Γρεβενά έγιναν πολυπολιτισμικά με τη βούλα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου