Στις 18 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «Ένταξη Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι ΖΕΠ.»Μεταξύ αυτών και στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΙ Δ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 2750081, στο 4ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. ΚΟΖΑΝΗΣ, με κωδικό σχολείου 2750081.

Από τα 35 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Αιανής τα 32, ηλικιών 16-19 περίπου θα εκπαιδευτούν στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης και μόνο 3 έως 15 ετών στο Γυμνάσιο της Αιανής, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας. Αρχικά οι 32 εν δυνάμει μαθητές πήγαν να εγγραφούν στο Γυμνάσιο της Αιανής, κάτι που δεν κατέστη δυνατό λόγω της ηλικίας τους, αφού μόνο ως 15 τους δέχεται το εκπαιδευτικό σύστημα στα Γυμνάσια.

Οι Τάξεις Υποδοχής (Τ.Υ.) Ι ΖΕΠ αφορούν την εκπαίδευση προσφύγων άνω των 15 ετών για «την ανάγκη στήριξης των μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως προς την ενίσχυση της ελληνομάθειας, και δημιουργίας υποστηρικτικού πλαισίου για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών, χωρίς διακρίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα», όπως αναφέρει η απόφαση. Να αναφέρουμε ότι το 4ο εσπερινό ΕΠΑΛ Κοζάνης, λειτουργεί απογευματινές ώρες μετά τις 17:30 και συστεγάζεται μαζί με το 1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης που λειτουργεί τις πρωινές ώρες , το Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης τις μεσημεριανές ώρες και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης. Δηλαδή στις τέσσερις δομές προστίθεται μια ακόμα.

Απορίας άξιο είναι πώς θα σταθεί η δομή στην Αιανή για τρία μόνο παιδιά μέχρι 15 ετών με τον ελάχιστο αριθμό για δημιουργία τμήματος να είναι το 10.Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές στον πληθυσμό των προσφυγόπουλων , τα οποία πάνε κι έρχονται, συνειδητοποιεί κανείς ότι αύριο μπορεί να φύγουν και αυτά .

Οι κάτοικοι της Αιανής διαμαρτύρονται έντονα για τη συστέγαση της δομής στο Γυμνάσιο της πόλης τονίζοντας ότι η παρουσία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Τα μικρά παιδιά φοβούνται, φωτογραφίζουν άλλα παιδιά, δημιουργούν προβλήματα ανέφεραν οι γονείς σε συγκέντρωση γονέων του σχολείου την Δευτέρα το μεσημέρι.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

 

Η δομή εκπαίδευσης των προσφύγων της Αιανής έχει αποφασιστεί από τις 22 Αυγούστου –Ετοιμάζεται κατάληψη στο Γυμνάσιο