Μειώθηκαν κατά 25% οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία 

Το 1ο Γεωργοκτηνοτροφικό Συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης εξήγησε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η κωδικοποίηση των αιτημάτων των αγροτών για να προωθηθούν  στα αρμόδια όργανα. “Το Συνέδριο θα αναδείξει τις προτάσεις των αγροτών. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσει από εδώ η αλλαγή καταστατικού του ΕΛΓΑ, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών  . Όλες οι προηγμένες χώρες έχουν οργανώσει την παραγωγή τους σε συλλογικά σχήματα” συνέχισε λέγοντας ότι χωρίς συνεργασίες δεν μπορεί να απορροφηθούν τα χρήματα της δίκαιης μετάβασης. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο cluster τυροκόμων της χώρας στη Δυτική Μακεδονία ,ένα συλλογικό όργανο με επαγγελματίες του κλάδου, μια συνεταιριστική επιχείρηση  “1.021 θέσεις εργασίας δημιουργούνται στη Δυτική Μακεδονία από νέους αγρότες πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης, μια απάντηση σε όσους σκορπίζουν ψευδείς ειδήσεις. Μάλιστα τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε  το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2.3 εκ ευρώ για την προώθηση των προϊόντων της Δυτική Μακεδονίας σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Αμερική και Καναδά. Το πρόγραμμα επιδοτείται  στο 100%. Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτική Πολιτικής, τα χρηματοδοτικά προγράμματα , το φορολογικό και ασφαλιστικό , τα επενδυτικά προγράμματα θα απασχολήσουν το συνέδριο.

 

Ο κ. Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο χαιρετισμό του μίλησε για τα προβλήματα επιδότησης αν δεν γίνει αντιληπτή η νέα ΚΑΠ που απαιτεί διαχείριση και διαφύλαξη φυσικών πόρων . “Θέλουμε να είστε ανταγωνιστικοί” είπε απευθυνόμενος στους αγρότες.

 

Ο Θωμάς Μάνος ως καλλιεργητής οσπρίων στην ομιλία του ανέφερε ότι υπάρχουν 3.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις οσπρίων στη Δυτική Μακεδονία που καλύπτουν το 20% των συνολικών εκτάσεων της χώρας. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 25%.Οι λόγοι είναι οι χαμηλές τιμές εμπορίας των προϊόντων, οι ελληνοποιήσεις και η έλλειψη εργατών γης. Καλύπτουμε μόνο το 40% των αναγκών της χώρας. Η πλειοψηφία πουλά χύμα το προϊόν. Πρότεινε τη δημιουργία νέου γενετικού υλικού που σιγά σιγά εκφυλίζεται όταν από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ποιοτικά τα όσπρια της Δυτικής Μακεδονίας είναι στις πρώτες θέσεις.

Ι.Π.