Η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά το δημοσίευμα του prlogos για το Ρέμα Γιότσα μας θύμισε ότι τα έργα ΑΠΕ έχουν χαρακτηρισθεί ως εθνικής σημασίας και ως εκ τούτου οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις και απόψεις θα πρέπει να εδράζονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Να όμως που δεν τηρείται καν ούτε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο τόσο στην περίπτωση της Μεσιανής όπου Φ/Β εγκαθίστανται σε δάσος μακεδονικής δρυός ούτε στο Ρέμα Γιότσα όπου μικρό υδροηλεκτρικό τοποθετείται σε οικότοπο προτεραιότητας καταπατώντας το ισχύον πεπαλαιωμένο χωροταξικό για τις ΑΠΕ .

Η Δ/νση Δασών Γρεβενών στις 15 Ιανουαρίου 2018 συνέταξε πράξη χαρακτηρισμού 1.456 στρεμμάτων όπου απαιτούνται για το μικρό υδροηλεκτρικό της HYDROKINETIC ENERGΥ Μ.ΙΚ.Ε. ισχύος 4,2 MW στο «Ρέµα Γιότσα», της Σαµαρίνας με διαχειριστή τον Παναγιώτη Πετρόχειλο .Τα 611 στρέμματα από αυτά προστατεύονται από το Νόμο .3208/03 (ΦΕΚ 303 Α), είναι δάσος Μ. Πεύκης, με διάσπαρτα άτομα Λευκόδερμης Πεύκης, τα γνωστά ρόμπολα Γρεβενών .

Επειδή λοιπόν το έργο γίνεται στην συμβολή με το ρέμα “Γιότσα” και τον Σμόλικα, σε οικότοπο προτεραιότητας, σε περιοχή δηλαδή που αποκλείεται από το νόμο για κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σε περιοχή natura 2000 εντός του Εθνικού Πάρκου Βορείας Πίνδου που αναπτύσσονται σπάνια είδη ιχθυοπανίδας και ορνιθοπανίδας με την ευρύτερη περιοχή να αποτελεί οικότοπο του αγριόγιδου, το Περιφερειακό Συµβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου – ∆υτικής Μακεδονίας με πρόεδρο το Βασίλη Μιχελάκη αποφασίζει για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου .Και λέει :

«Να ληφθεί κάθε δυνατό µέτρο για τη προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας, της ιχθυοπανίδας – ορνιθοπανίδας και ιδίως των ειδών χαρακτηρισµού και αυτών που εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου του θέµατος .Η οποιαδήποτε καταστροφή της βλάστησης των τύπων οικοτόπων προτεραιότητας αλλά κα της υπόλοιπης δασικής βλάστησης να περιορισθεί στην απολύτως αναγκαία έκταση και οι επεµβάσεις στο τοπίο να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Προκειµένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την απώλεια των ενδιαιτηµάτων των σηµαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας θα πρέπει γίνει φύτευση.Προς αποτροπή της διακοπής του χειµέριου ύπνου της καφέ αρκούδας οι χωµατουργικές εργασίες προτείνεται να γίνουν εφόσον παρέλθει αυτή η περίοδος. ∆ηλαδή να αποφεύγονται ισχυρές ηχητικές οχλήσεις κατά τη χειµερινή περίοδο. Για την ελαχιστοποίηση της όχλησης που θα προκαλείται στα νυκτόβια είδη από το σύστηµα ηλεκτροφωτισµού στην περιοχή του έργου, θα πρέπει ο νυκτερινός φωτισµός του χώρου να περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο για την επίβλεψή του. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου, η σωστή λειτουργία της διάταξης ελευθεροεπικοινωνίας της ιχθυοπανίδας».Δηλαδή το ίδιο το ΠΕΣΠΑ μιλά για καταστροφή της βλάστησης του οικοτόπου προτεραιότητας, την απώλεια ειδών χλωρίδας και πανίδας, διακοπή του χειμέριου ύπνου της καφέ αρκούδας, όχληση στα νυκτόβια είδη … και παρόλα αυτά γνωμοδοτεί θετικά.

Να και πώς εξηγείται η σύγκλιση του ΠΕΣΠΑ : «Το γεγονός ότι δεν απέστειλαν τις γνωµοδοτήσεις τους οι παρακάτω υπηρεσίες, φορείς και συλλογικά όργανα : Περιφερειακό Συµβούλιο ∆υτικής Μακεδονίας, ∆/νση ∆ασών Ν. Γρεβενών & ∆/νση Συντονισµού & Επιθεώρησης ∆ασών Α∆Η∆Μ, ∆/νση Υδάτων ∆.Μ. Α∆Η∆Μ, ΠΕΧΩΠ Π.Ε. Γρεβενών, Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, ΓΕΕΘΑ, Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ∆/νση ∆ιαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας ΥΠΕΝ.και παρήλθε το χρονικό διάστηµα των τριάντα πέντε (35) εργάσιµων ηµερών από την αποστολή του φακέλου ΜΠΕ προς τις Υπηρεσίες και Φορείς για το λόγο αυτό ζητείται η γνωµοδότηση του Συµβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ ∆υτικής Μακεδονίας)» .Να όμως που και το Περιφερειακό Συµβούλιο ∆υτικής Μακεδονίας και ο Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου είχαν στείλει αρνητικές γνωμοδοτήσεις, όπως αναφέρεται μέσα στην ίδια απόφαση… και φαντάζει αδιανόητο τόσες υπηρεσίες να μην έστειλαν τις δικές του γνωμοδοτήσεις.

Έτσι λειτουργεί το ΠΕΣΠΑ .Μένει να έρθει κάποιος ακόμα νόμος τύπου Χατζηδάκη που στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα καταργήσει όλες τις προστατευόμενες περιοχές, όπως έγινε με τις natura για να διευκολυνθούν οι λεγόμενες πράσινες επενδύσεις στο πλαίσιο πάντα της αειφόρου ανάπτυξης …

Επισυνάπτεται η απόφαση ΠΕΣΠΑ, και οι αρνητικές  γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στο Ρέμα Γιότσα στη Σαμαρίνα Γρεβενών κατασκευάζεται σε περιοχή που απαγορεύεται από το νόμο μικρό υδροηλεκτρικό με υπογραφή Μιχελάκη – Όταν η πράσινη ανάπτυξη είναι υπεράνω όλων

Η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απαντά στον Π.Λ. σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων ΑΠΕ