Χαρίσιος Γκοβεδάρος: Δύο εικόνες-χίλιες λέξεις για το πως νοείται η -έως σήμερα- “Δίκαιη” Αναπτυξιακή Μετάβαση στην περιοχή μας μέσω των “εμβληματικών” επενδύσεων.

Στην πρώτη εικόνα η προτεινόμενη περιοχή για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που περικλείεται μεταξύ Δρεπάνου, Μαυροδενδρίου, Ποντοκώμης, Σιδερών, Λιβερών, νοτίων προπόδων Ασκίου, Εράτυρας, Γαλατινής, Σιάτιστας, Καραγιαννίων, Καλαμιάς.

Στη δεύτερη εικόνα η προγραμματισμένη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και δίπλα στα σπίτια της Καλαμιάς, επειδή η περιοχή της είχε την “ατυχία” να διαθέτει τον ιδανικό- για την ανάπτυξη Φ/Β- Νότιο προσανατολισμό και την ιδανική κλίση εδάφους.

ΝΑΙ στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), όμως με μέτρο και σύνεση, χωρίς αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και διαταραχή της χλωρίδας, της πανίδας και της κτηνοτροφίας. Απαραίτητα με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για δημοτική ή δημόσια έκταση. Με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε τα Δημοτικά και κυρίως τα Περιφερειακά συμβούλια να μην έχουν μόνο γνωμοδοτικό αλλά αποφασιστικό και τελικό λόγο και για τις δημοτικές αλλά και για τις δημόσιες εκτάσεις.