Ο κ. Στέργιος Κιάνας, αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης εισηγήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης την αποδοχή του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους υπέρ και 17 κατά  και πέρασε κατά πλειοψηφία. Το προσχέδιο του εδαφικού σχεδίου αποτελεί κείμενο στρατηγικών κατευθύνσεων με απαράβατο όρο την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους των 15 διεκδικήσεων της περιφέρειας, τόνισε ο κ. Κιάνας. Οι δομές που παραδίδονται χρήζουν αποσαφήνισης με απαραίτητη τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ για το ζήτημα των εδαφών απαιτείται η πλήρης γνώση της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίησή τους . Αναφέρθηκε επίσης στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο σύστημα και τους μηχανισμούς διακυβέρνησης και ειδικά  της μετοχικής σύνθεσης του οχήματος οδικού σκοπού και του Παρατηρητηρίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. «Ζητάμε δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης και νησιών, ειδική πρόβλεψη για τις ενεργειακές κοινότητες από φορείς και πολίτες για να εξασφαλιστεί χώρος για ΑΠΕ και επάρκεια στα δίκτυα».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Δασταμάνης σημείωσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν αποτελεί απάντηση για τη δίκαιη μετάβαση. «Δεν έχει ακόμα διατυπωθεί ακόμα μια ισοδύναμη εναλλακτική πρόταση από το εδαφικό σχέδιο. Δεν εισάγεται τίποτα καινούριο, επαναλαμβάνονται οι στρατηγικές του μάστερ πλαν, η φιλοσοφία του διαπνέεται από έντονο συγκεντρωτισμό από μηχανισμούς του κέντρου, ενώ ο ρόλος στην Τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο ρόλος απλής συμμετοχής σε μια διαβούλευση . Αφορά και νησιωτικές περιοχές Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και πουθενά δεν αναφέρονται τα ποσά κατανομής μεταξύ αυτών των πέντε περιοχών. Γίνεται αναφορά για ειδικά πολεοδομικά σχέδια, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις με τη ΔΕΗ να έχει δεσμεύσεις μεγάλες εκτάσεις με Φ/Β. Για θέσπιση ειδικών κινήτρων δεν περιέχεται καμία επιπλέον πληροφορία, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε σχέδιο κατανομών»ολοκλήρωσε.

Να αλλάξει την εισήγησή του ζήτησε ο κ. Θόδωρος Καρυπίδης από τον κ. Κιάνα και τον περιφερειάρχη για να υπάρχει μια ενιαία φωνή αποδεχόμενος την θέση της ΠΕΔ .Δήλωσε ξεκάθαρα αντίθετος στα προτεινόμενα εδαφικά σχέδια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφερόμενη μάλιστα στην ενεργειακή φτώχεια που θα καλυφθεί από μεγάλα Φ/Β με συμφέροντα έξω από τη Δυτική Μακεδονία χωρίς όφελος στους πολίτες. Πρότεινε μάλιστα τα Φ/Β στις στέγες και η γη στους αγρότες για τις 80.000 κατοικίες της Δυτικής Μακεδονίας. Και πρόσθεσε ότι αν γίνουν οι τηλεθερμάνσεις από ιδίους πόρους το κόστος θα μετακυλιστεί στους πολίτες.

Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση για τον Απρίλιο δήθεν για το καλό τη περιοχής μας, κρατώντας επιφυλάξεις. Επείγει να ολοκληρωθεί η διαδικασία , όσο καθυστερεί μειώνεται η παρουσία μας στο σχέδιο ανάκαμψης, τόνισε. «Κάποιοι μπερδέψαν τα εδαφικά σχέδια με την αποκατάσταση, είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι οι πλάκες του Μωυσή που δεν αλλάζουν».

«Το παραπάνω κείμενο είναι κείμενο στρατηγικών κατευθύνσεων, καλή η κριτική και οι αφορισμοί, αλλά είναι ή ώρα της κατάθεσης προτάσεων. Όλοι δεχόμαστε ότι το παραγωγικό μοντέλο αδικούσε την περιοχή μας. Ο χρόνος είναι κρίσιμος και γόνιμος. Εδώ είμαστε να ακούσουμε προτάσεις με το μηχανισμό που θα στήσουμε, το Παρατηρητήριο της μετάβασης ώστε η εξίσωση των χαμένων και νέων θέσεων να καταγράφεται» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου