Η δράση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), που στόχο έχει να ενισχύσει τη δουλειά των ερευνητών αλλά και των ακαδημαϊκών δασκάλων μέσω χρηματοδοτήσεων, έγινε γνωστή στον ακαδημαϊκό κόσμο του Παν/μιου Δυτ. Μακεδονίας το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου μέσω στελεχών του ιδρύματος.

Ο Δρ Νεκτάριος Νασίκας, Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, τόνισε πως στόχος του ιδρύματος είναι “να υπάρχει συνέπεια, συνέχεια στις προκηρύξεις και τις δράσεις”, ενώ η συνολική επένδυση για την έρευνα ανέρχεται στα 276 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα 5 δράσεις βρίσκονται σε στάδιο χρηματοδότησης, πέντε σε φάση αξιολόγησης και δέκα αναμένεται να προκηρυχθούν σταδιακά προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Το Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας βρίσκεται ανάμεσα στους ωφελούμενους του ιδρύματος καθώς χρηματοδοτείται από αυτό με το ποσό των 250.000 ευρώ περίπου που αφορά συνολικά έξι έργα, είτε είναι υποτροφίες είτε ερευνητικά έργα, όπως σημείωσε ο κ. Νασίκας. Ειδικότερα, από την πρώτη δράση για υποψήφιους διδάκτορες χρηματοδοτούνται τρεις με προβλεπόμενο προϋπολογισμό άνω των 62.000 ευρώ, από τη β’ φάση άλλοι 2 υποψήφιοι διδάκτορες με το ποσό των 48.000 ευρώ, ενώ υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και ένα ερευνητικό έργο με το ποσό των 148.000 ευρώ.

Πέρα από την ενημέρωση, προβληματισμοί διατυπώθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) γύρω από επιμέρους θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις. Θίχτηκε το ζήτημα της αξιολόγησης, τα κριτήρια που θα έπρεπε να αποτελούν την “αριστεία” αλλά και τα κίνητρα που θα παρακινούσαν τους αξιολογητές να ασχοληθούν πιο ενεργά, καθώς πρόκειται για μια εργασία που, κατά βάση, δεν αμείβεται. Λόγος έγινε, τέλος, για το έαν και κατά πόσο είναι αναγκαίο να υπάρχουν δύο φάσεις στην αξιολόγηση όπως και για την επιστημονικότητα των αξιολογητών.

Φ.Μ.