Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Τσοτυλίου πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη το απόγευμα τρίωρη συζήτηση για δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης κλειστού τύπου. Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος  Ζευκλής  ανέφερε ανοιχτά ότι έγινε πρόταση προς το δήμο από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χτιστεί ένα προαναχωρσησιακό κέντρο στα όρια του δήμου, το οποίο χαρακτήρισε ως φυλακή, η οποία και συζητήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Μάλιστα ήρθε και κλιμάκιο του υπουργείο, στο οποίο και υποδείχθηκαν συγκεκριμένοι χώροι 20 στρεμμάτων, με ιδανικότερους δύο, έναν στο Αηδονοχώρι, 1, 5 χλμ προς Χορηγό, και έναν στο Παρόχθιο, μακριά από το δρόμο, ο οποίος και επιχειρησιακά ενδείκνυται.

«Βρισκόμαστε στη μέση της συζήτησης. Καμία απόφαση δεν πάρθηκε και κανένας δεν μας επιβάλει να κάνουμε  κάτι» σημείωσε. «Το Προ.Κε.Κα.  είναι ένα κέντρο κλειστού τύπου που κρατούνται άνθρωποι που λαθραία μπήκαν στην χώρα, πέρασαν από τη διαδικασία ασύλου και δεν τους δόθηκε» συνέχισε. Αυτοί οι  άνθρωποι πρέπει να απελαθούν ή να επαναπατρισθούν και μέχρι τότε να κρατηθούν σε έναν χώρο κράτησης. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για  πολιτική της κυβέρνησης για να δείξει στους ανθρώπους αυτούς ότι μέλλον στην Ελλάδα δεν υπάρχει για να αναχωρήσουν στις χώρες τους.

Το κέντρο πρέπει να χτιστεί σε 10 μήνες, είναι δομή της ελληνικής αστυνομίας δεν έχει σχέση με φιλοξενία μεταναστών. Τη δομή τη διαχειρίζεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με προκάτ σπίτια , διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, στελεχωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας, αναψυκτήριο. Θα γίνει ένας διαγωνισμός για  150 συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν για τους 500 λαθρομετανάστες του κέντρου με μοριοδότηση που θα πριμοδοτεί την εντοπιότητα. Ακόμα θα υπάρχει μια δύναμη 20 βαθμοφόρων που θα αναλάβουν το διοικητικό κομμάτι. Επίσης θα διοριστούν υπάλληλοι καθαριότητας, τραπεζοκόμοι.

«Το να πούμε ένα ΟΧΙ είναι πολύ απλό» ανέφερε ο δήμαρχος κάνοντας εκτενή αναφορά στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχή με 361 νεκρούς και 160 γεννήσεις το 2019, εκ των οποίων  οι 60-70 έγιναν σε άλλες περιοχές και απλώς δηλώθηκαν στο Βόιο. Στην περιοχή του Τσοτυλίου το 2019 σημειώθηκαν 111 θάνατοι και 25 γεννήσεις εκ των οποίων οι  10 στην Αθήνα.

Τόσο ο Δημήτρης Κοσμίδης, όσο και ο Λάζαρος Γκερεχτές δεν εξέφρασαν ανοιχτά την θέση τους υπέρ ή κατά της δομής αφήνοντας την κοινωνία να επιλέξει.«Αυτό που θα γίνει είναι μια φυλακή» τόνισε ο Δημήτρης Κοσμίδης.  «Αν το θέλει η τοπική κοινωνία το θέλουμε και εμείς» είπε ο Λάζαρος Γκερεχτές . Σε αντίθεση με τον Μιχάλη Καραμπατζιά, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετος στη δημιουργία φυλακών, κλειστών δομών θεωρώντας ότι η λύση του προσφυγικού χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. «Να παίρνουν άσυλο και να πηγαίνουν γρήγορα στις χώρες προορισμού τους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή. Το τυρί στη φάκα είναι η μοριοδότηση και οι προσλήψεις. Δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ευκαιρία για να τακτοποιηθούν κάποιοι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τσοτυλίου μετρημένος ανάφερε ότι θα ζυγίσουν τις παραμέτρους  λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της κοινωνίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το Τσοτύλι προτείνεται για την κλειστή δομή και τη δομή ασυνόδευτων κοριτσιών στο Βόιο – 150 συνοριοφύλακες με το κριτήριο της εντοπιότητας