Άδωνις Γεωργιάδης : «Προσωρινή μεταφορά των  απορριμμάτων σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία»

Πολλά έχουν ακουστεί για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, τα οποία θα ερχόντουσαν και στην Κοζάνη με τον τότε υπουργό κ. Σκουρλέτη να αντιστέκεται στα μεγάλα συμφέροντα με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ της Λευκίμης. Από τότε δεν έγινε τίποτα, τα σκουπίδια αποτελούν τη χειρότερη δυσφήμιση για το νησί των Φαιάκων , το οποίο μπορεί μεν να έχει μειώσεις στις τουριστικές αφίξεις, αλλά όχι τέτοιες που θα επιτρέψουν μια αλλαγή νοοτροπίας. 

Ο νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδις μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Open  «Ώρα Ελλάδος –Καλοκαίρι» δεν αποκλείει τη λύση της προσωρινής μεταφοράς απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, οι οποίες έχουν σύγχρονους σταθμούς επεξεργασίας απορριμάτων και θα χρησιμοποιηθούν έστω και παρενθετικώς για ένα χρονικό διάστημα  για να ανακουφίσουν περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά, όπως ανφερε.

Τα σκουπίδια της Κέρκυρας ξεχειλίζουν πάνω από τους κάδους σε κοινή θέα όλων των επισκεπτών, οι παράνομες χωματερές βρίσκονται παντού ακόμα και σε περιοχές με βιότοπους και λίμνες, βλέπε Μαραθιάς, αλλά δεν λειτουργεί ο χώρος υγειονομικής ταφής γιατί οι ντόπιοι αντιστέκονται. Έτσι υπάρχει ορατός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με το ερώτημα που τίθεται να μένει αναπάντητο. Πού πάνε τα σκουπίδια της Κέρκυρας; Σε ένα  νησί ευλογημένο με βλάστηση, ελιές, λιμνούλες που φτάνουν στις παραλίες, περιοχές φυσικού κάλλους, μοναδικά αξιοθέατα μοναδικής αρχιτεκτονικής που θαυμάζονται από όλο τον κόσμο. Για αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλο αριθμός τουριστών από Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία, σκανδιναβικές χώρες,  Τσεχία κ.ο.κ.

Οι πρώτοι που θα πληγούν από την περιβαλλοντική βόμβα είναι οι νησιώτες, οι κερκυραίοι, οι ίδιοι τώρα που απαγορεύουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ της Λευκίμης χωρίς όμως να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Εμείς ως δημότες Κοζάνης που πριν από έναν χρόνο ακούγαμε για την μεταφορά των σκουπιδιών της Κέρκυρας στη ΔΙΑΔΥΜΑ, αντιδρούσαμε αν και δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη πρόταση, όπως συμβαίνει τώρα με τα σκουπίδια της Αιγιαλείας με απόφαση δημοσιευμένη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Με αυτά να τα αναλαμβάνει τώρα ιδιώτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης …Και η Κοζάνη και όλη η Δυτική Μακεδονία ,όπου υπάρχει μηχανική διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή να μην επιβραβεύεται. 

Άραγε όμως είναι το μοναδικό θέμα του νησιού; Όχι φυσικά. Ως επισκέπτες εντυπωσιαστήκαμε από την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης, την απουσία χώρων στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, το παρατημένο οδικό δίκτυο χωρίς σηματοδότηση, αλλά και από τον αριθμό των τροχαίων και των πνιγμών. Οι ειδήσεις για αυτοκινητιστικά και πνιγμούς είναι ρουτίνα με τις πληροφορίες ελλιπεις για τα συμβάντα. Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 17 χρονο στις 5 Αυγούστου, θανατηφόρο για 48χρονο οδηγό μηχανής στις 19 Ιουλίου ,νεκρός 50χρονος οδηγός μηχανής στις 15 Ιουλίου. Στις 2 Αυγούστου νεκρός από πνιγμό ένας 71χρονος , στις 30 Ιουλίου πνιγμός 39χρονου  στη Γλυφάδα,82 χρονος πνιγμένος στις 23 Ιουλίου στην περιοχή Απράου κ.ο.κ.  Λες και δεν συνέβη τίποτα δηλαδή αρκεί να γεμίζουν τα ξενοδοχεία, τα δωμάτια και οι ταβέρνες μας. Γενικότερα υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στην Κέρκυρα και καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι είναι το νούμερο ένα  στη φοροδιαφυγή.

Τελικά μπορεί ο Κάβος να μην ζει τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αλλά υπάρχουν πολλοί μικροί βραδυφλεγείς κάβοι στο νησί, οι οποίοι  απαιτούν άμεση κατάσβεση

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

 

Δείτε το βίντεο εδώ