16 ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ 50 ΤΟΝΟΥΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΝΩ ΗΔΗ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!

– Νέα πνοή στην παραγωγή φασολιού μετά το αρδευτικό – Τα σχέδια των φασουλοπαραγωγών!

Προχωρούν τα σχέδια των παραγωγών φασολιού στο Σισάνι Βοΐου, για τη δημιουργία ενός συσκευαστηρίου στην περιοχή, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά στην επαγγελματική εξέλιξη και στα σχέδια για ανάπτυξη των παραγωγών, που βγάζουν το φημισμένο και ξακουστό Σισανιώτικο φασόλι.

Μάλιστα στο πλαίσιο των επαφών, έγινε ένα σημαντικό ραντεβού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη, μεταξύ του Υφυπουργού κ. Κόκκαλη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά και αντιπροσωπείας από την περιοχή (του προέδρου των φασουλοπαραγωγών Γιάννη Τσιάρα , τον πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Ζιώγου ), όπου και υπήρξε καλό κλίμα και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Η περιφέρεια κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο για την ένταξη του έργου του συσκευαστηρίου φασολιών στο Σισάνι, ένα έργο που θα βοηθήσει τα μέγιστα μετά και τη λειτουργία του αρδευτικού στην περιοχή. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλακεντάς, αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να πουλάνε το προϊόν τους με ετικέτα,  έχοντας σημαντικά οφέλη. Το εν λόγω εγχείρημα θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο Leader, όταν αυτό ανοίξει για τους ιδιώτες .

Μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος των φασουλοπαραγωγών Σισανίου Γιάννης Τσιάρας, αναφέρθηκε στα σχέδια των κατοίκων, τονίζοντας πόσο σημαντικό θα ήταν η λειτουργία του συσκευαστηρίου

στην περιοχή. Σήμερα στο Σισάνι υπάρχουν περί τους 16 παραγωγούς, που παράγουν 50 τόνους προϊόν, ωστόσο με τη λειτουργία του αρδευτικού Σισανίου εφέτος, οι παραγωγοί θα αυξηθούν.  Ήδη επιστρέφουν οι νέοι στο χωριό για να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες φασολιού, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο, το αρδευτικό δίνει νέα πνοή στο χωριό. Σισανώτες με σπίτια στο χωριό , πλέον επιστρέφουν, τόνισε ο ίδιος, για να δουλέψουν σε μια καλλιέργεια πολύ καλή και αποδοτική ανά στρέμμα, όπως είναι το φασόλι. Τονίζει, δε, πως σήμερα η διάθεση του προϊόντος είναι εγγυημένη, αφού οι παραγωγοί δίνουν τα φασόλια που παράγουν σε γνωστή μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, ενώ μια ιδιόκτητη γραμμή παραγωγής θα οδηγούσε στην πιστοποίηση του προϊόντος, στην ταυτότητά του και γιατί όχι, και στα σχέδια ανάπτυξης στο εξωτερικό, αναφέρει ο κ. Τσιάρας.

Μάλιστα, ένα 70% της παραγωγής φασολιού στο Σισάνι, σήμερα, είναι βιολογική, που σημαίνει μεγαλύτερη τιμή και αξία για το προϊόν. Στόχος των παραγωγών είναι να γίνει όλος ο κάμπος του Σισανίου βιολογικός, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο η περιοχή ενδείκνυται γεωγραφικά για κάτι τέτοιο. Επίσης, ένας δεύτερος στόχος είναι να συσταθεί και μια Ομάδα Συνεταιρισμού, από γυναίκες του χωριού, που θα φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, τραχανά και άλλα τοπικά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για το συσκευαστήριο, οι εκτιμήσεις το τοποθετούν συνολικά στις 300.000 ευρώ, τόσο για το κτήριο όσο και για τη γραμμή παραγωγής. Το πρόγραμμα Leader θα μπορούσε να καλύψει το 40%, το υπόλοιπο καλύπτεται από ίδια κεφάλαια, ενώ οι συναντήσεις γίνονται για την επιπλέον βοήθεια που τυχόν θα μπορούσε να δοθεί από το Υπουργείο ή την Περιφέρεια.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ευχαριστούν ιδιαίτερα την περιφέρεια για όλες τις προσπάθειες που κάνουν για το χωριό τους, και συγκεκριμένα τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά, για τη συμβολή του τόσο στο θέμα του αρδευτικού, όσο και τα νέα σχέδια για το συσκευαστήριο.

Β.Σ.