Τα  φωτοβολταϊκά  δεν είναι εγκαταστάσεις αστικής και κοινωνικής ωφέλειας -Χωρίς άδεια οικοδομής και δίκτυο δρόμων  τα οικόπεδα προς βιομηχανική χρήση

Να επανυποβληθούν οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου – Κλειδιού – Αχλάδας    λόγω σημαντικών ελλείψεων και παραλείψεων μετά το επικαιροποιημένο  περιφερειακό  χωροταξικό σχεδιασμό αποφάσισαν  ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής  Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Τα μέλη αποδέχτηκαν  την εισήγηση της  Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  κα Πολυτίμη Φαρμάκη και εισηγήτριας του θέματος, η οποία συμπεριέλαβε όλες τις θέσεις των παρατάξεων , οι οποίες θα κατατεθούν συνημμένα στο τελικό κείμενο. Όπως η ίδια  ανακοίνωσε κατά τη  διάρκεια της συνεδρίασης «ήδη στραφήκαμε ενώπιον του ΣΤΕ με αίτηση ακύρωσης για την απόφαση  του 2011».

Σε ερώτηση για την μη αναστρέψιμη κατάσταση με τα  φωτοβολταϊκά  και την δυνατότητα για περισσότερα   ανταποδοτικά  ο Λύσανδρος Μεταξάς τόνισε ότι ο περιφερειάρχης έχει καταφέρει να  τα πάρει. Όπως αναφέρθηκε τα  φωτοβολταϊκά  αναφέρονται ως εγκαταστάσεις αστικής και κοινωνικής ωφέλειας, κάτι φυσικά δεν ισχύει για τον πληθυσμό , αλλά στις κατασκευάστριες εταιρείες  .Επιπροσθέτως δεν προκύπτει βιώσιμη ανάπτυξη και επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής . Στο τελικό κείμενο θα συμπεριληφθεί το πάγωμα κατασκευής κάθε φωτοβολταϊκού το οποίο βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και την πρόεδρο της επιτροπής.

Λέχθηκε να  ελεγχθούν τα οικόπεδα  για βιομηχανική χρήση, αν υπάρχει άδεια οικοδομής, ενώ θα πρέπει να κατατεθεί δίκτυο δρόμων γιατί αλλιώς τα οικόπεδα και τα γεωτεμάχια δεν θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα.  Επίσης τέθηκε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει τα έργα υποδομής . Η κα Φαρμάκη επίσης  τόνισε ότι προβλέπονται λίμνες που θα σχηματιστούν μετά από 75 χρόνια , γεγονός που θα αποτρέψει οποιαδήποτε επένδυση. Για δημιουργία τοξικής λίμνης μίλησε και ο δήμαρχος Αμυνταίου κ. Λιάσης με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει επίσης αρνητικά.

Δυο περιοχές του ΥΠΠΑΤ  είναι ακατάλληλες για βιομηχανίες υψηλής  όχλησης στη Ζ.ΑΠ. Πτολεμαΐδας,  ενώ υπάρχει  μικρή γεωργική γη μικρή , μια λωρίδα γης .Η κα Φαρμάκη τόνισε ότι : «Έχουμε τη καύση απορριμμάτων χωρίς διαβούλευση και χωρίς σχεδιασμό» . Μια ακόμα σημαντική παρατήρηση είναι η  έκταση ανάμεσα σε Ποντοκώμη και Μαυροπηγή που αποτελεί αγροτική γη , ενώ λόγος έγινε για τη σκοπιμότητα κατεδάφισης Ποντοκώμης και Πτελεώνα με επιμέλεια της ΔΕΗ .

Ιωάννα Παπαδημητρίου