Σχεδόν 140 χρόνια πέρασαν από τη 1 Μαΐου του 1886 που στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις της Αμερική έλαβε χώρα η μεγαλύτερη κινητοποίηση που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος της εργατιάς.

Το σύνθημα ήταν ένα, «οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο», από τότε και σε κάθε επέτειο εκείνης της διαμαρτυρίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οι εργάτες διαδηλώνουν για τα αυτονόητα:

Καλύτερες συνθήκες εργασίες
Τήρηση του 8άωρου
Πενθήμερη Εργασία
Αξιοπρεπείς αμοιβές
Ασφάλεια στην εργασία.

Αυτά τα 5 θεμελιώδη, στοιχειώδη δικαιώματα που στη χώρα μας πλήττονται βάναυσα από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάθε νόμος, κάθε διάταξη και μία μαχαιριά σε ένα από αυτά τα δικαιώματα.

Αν μας έχει διδάξει κάτι η ιστορία είναι ότι οι δεξιές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις δεν χαρίζουν τίποτα στον εργάτη και στον υπάλληλο. Μόνο η αντίσταση, η πάλη και ο αγώνας μπορούν να προσφέρουν, τα αυτονόητα έστω, δικαιώματα στην εργασία.

Εργάτη, υπάλληλε, αυτοαπασχολούμενε, είναι δικαίωμά σου και υποχρέωσή τους η τήρηση του ωραρίου, υποχρέωσή τους να καταβάλλουν υπερωρίες και αξιοπρεπή μισθό, δικαίωμά σου η ασφάλεια και η ανάπαυση.

Η αποδυνάμωση της επιθεώρησης εργασίας, η απουσία ελέγχων και φυσικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις μετέτρεψαν στην Ελλάδα το χώρο της εργασίας σε ζούγκλα που ο δυνατός (εργοδότης) επιβάλλει τους όρους του στον αδύναμο (εργαζόμενο).

Απαιτούμε την στελέχωση του σώματος επιθεώρησης εργασίας για συχνούς και αυστηρούς ελέγχους, 35ώρη 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, αναγνώριση δικαιωμάτων εξαρτημένης εργασίας σε όσους εργάζονται με μπλοκάκι, τη θέσπιση ίσων δικαιωμάτων περίθαλψης και επιδομάτων εργασίας σε όλο το δυναμικό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Η εργατική πρωτομαγιά θα γιορταστεί σε όλη στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο με τις ίδιες διεκδικήσεις και μηνύματα όπως κάθε χρόνο, στην χώρα μας όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν πληγεί όσο πουθενά αλλού από την κυβέρνηση της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεπώς αυτά τα μηνύματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Σας καλούμε λοιπόν όλους, στις συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς

10:30 Κεντρική Πλατεία Κοζάνης
10:30 Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΕ Κοζάνης