Σύμφωνα με δημοσίευμα, αύριο, Παρασκευή 19/4, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα επισκεφθεί τα Νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Φλώρινας, ενώ παράλληλα θα βρεθεί και σε μεγάλη επιχείρηση της περιοχής, που ετοιμάζει επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας!!!

Τί ακριβώς θα παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης στην τοπική κοινωνία, αφού η καθημερινότητα αποκαλύπτει και αποδομεί πλήρως τα σαθρά τους επιχειρήματα  περί ανάπτυξης;

Θα μιλήσει για Νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επιτομή της νεοφιλελεύθερης εμμονής για διάλυση του κοινωνικού κράτους με αιχμή τη δημόσια υγεία;

Η πανδημία ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας. Θα μιλήσει για τη σοβαρή υποστελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής που μόνο όταν «χτυπήθηκε» από την πανδημία ο αριθμός των γιατρών στην Περιφέρεια σημείωσε μείωση σχεδόν 14%; Θα μιλήσει για τα Νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν  έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και υποστελέχωση τμημάτων και τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα υγείας;

Ή θα ακουστεί το γνωστό ευφυολόγημα «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει.» ;

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην περιοχή μας, όπως και στην χώρα μας,  απαξιώνεται καθημερινά, οι ελλείψεις είναι τραγικές, ασθενείς καθημερινά κινδυνεύουν, είτε περιμένοντας ασθενοφόρο, είτε περιμένοντας ένα ογκολογικό φάρμακο, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα, φανερώνοντας την επιθυμία της να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και στον τομέα της Υγείας, μετατρέποντας τους ασθενείς σε «πελάτες».

Το νομοσχέδιο με την υπογραφή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τα απογευματινά χειρουργεία οδηγεί σε απόγνωση τους ασθενείς, αφού αυτά προσελκύουν τους  «έχοντες» και οι «μη έχοντες» μπαίνουν σε λίστα αναμονής με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους.

Η μοναδική αξιόπιστη θωράκιση απέναντι σε κρίσεις, όπως η πρόσφατη της Πανδημίας και οι όποιες άλλες θα ακολουθήσουν στο μέλλον, είναι ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στεκόμαστε απέναντι στην εμμονή της κυβέρνησης που μοναδική της μέριμνα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων οργανισμών.

Χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης στο ΕΣΥ και του brain drain με μια δέσμη παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σημαντική αύξηση των αποδοχών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ και αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης στο σύστημα υγείας. Αυτό θα είναι το πιο αξιόπιστο «σήμα» αντιστροφής της διαλυτικής πορείας του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτόματη προκήρυξη και κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων.

Εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής των συμβασιούχων στο σύστημα.

Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και υιοθέτηση της στρατηγικής «η Δημόσια Υγεία σε όλες τις πολιτικές», με διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία για τη διαχείριση των σύγχρονων υγειονομικών κινδύνων (επιδημίες, φυσικές καταστροφές, ασφάλεια τροφίμων, τροχαία δυστυχήματα, εργασιακό stress κλπ).

Δραστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, με στοχευμένη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος φαρμάκων και αυξημένη κάλυψη αναγκών που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά (στοματική υγεία, εργαστηριακές εξετάσεις, αποκλειστικές νοσοκόμες, νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης, ειδική αγωγή, ψυχοθεραπεία, φροντίδα ασθενών με άνοια, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κλπ), είτε μέσα από τις δημόσιες δομές είτε με επιπλέον παροχές από τον ΕΟΠΥΥ.

Αξιοκρατική, δημοκρατική και συμμετοχική διοίκηση του συστήματος Υγείας, με εκπροσώπηση των Συλλόγων των ασθενών στα ΔΣ των νοσοκομείων, με δημόσια λογοδοσία και θεσμούς κοινωνικής διαβούλευσης και σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Είναι απαραίτητο ένα να Ισχυρό και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών.

Νέα Αριστερά ΠΕ Κοζάνης.