Η 8η Μάρτη παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματα τους στην εργασία και στην ισότιμη θέση τους στην κοινωνία. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να προωθηθούν τα δικαιώματα τους, σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας στις 8 Μάρτη 1957 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την βρίσκει να αγωνίζεται σκληρά στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας κατά της πανδημίας (γιατροί, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες), εργαζόμενη σε σουπερ μαρκετ με εξαντλητικά ωράρια, εργαζόμενη από το σπίτι (έχοντας παράλληλα την φροντίδα των παιδιών και άνεργη λόγω εξαιρετικών συνθηκών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Το τελευταίο διάστημα η χιονοστιβάδα των καταγγελιών σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους του χώρους εργασίας, φέρνει στο προσκήνιο με οδυνηρό τρόπο την όξυνση της έμφυλης βίας στο φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων σε συνθήκες πίεσης λόγω του εγκλεισμού. Τα πολυάριθμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις από την εργοδοσία και η σεξιστική βία, δηλώνουν την υποτίμηση των γυναικών και τον ρόλο που της επιφυλάσσει η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα.

Η καταπίεση που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο εξαναγκασμός σε χαμηλότερη ή καθόλου αμειβόμενη εργασία, η στέρηση της εκπαίδευσης, η βία (σωματική, ψυχική και λεκτική), η σωματεμπορία, οι βιασμοί, η αφαίρεση ζωής και η ενδοοικογενειακή βία, σηματοδοτούν τις συνθήκες ζωής των γυναικών στον «πολιτισμένο» κοινωνικό ιστό.

Για να διασφαλιστεί η ζωή των γυναικών με βήματα προς τα εμπρός πρέπει να πετύχουμε πραγματική ισότητα που να αποδεικνύονται με πράξεις και έργα και όχι μόνο με λόγια.
Εν έτη λοιπόν 2021 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

– Την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων ως προς την ανωτερότητα του ανδρικού φύλλου, την καλλιέργεια ισότιμων αξιών και αλληλεγγύης ανεξαρτήτως φύλλου, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης…

– Την καταπολέμηση της βίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων με θύματα κυρίως γυναίκες.

– Να διασφαλιστεί η ισότητα ευκαιριών σε όλους τους κλάδους εργασίας, σ ότι αφορά την επαγγελματική εξέλιξη και την ανάληψη θέσεων ευθύνης.

– Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά.

– Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, πρωτοβάθμια περίθαλψη, παιδικοί σταθμοί) για την απαλλαγή γυναικών από υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται από το κράτος.

– Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σύμφωνα με τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος.

– Πλήρη προστασία της μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά την άδεια τοκετού και λοχείας.

– Δημιουργία Δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και δομών για την πρόληψη και στήριξη των φαινομένων έμφυλης βίας (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης).

– Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Παραδειγματική τιμωρία ενόχων χωρίς συγκαλύψεις.

– Οικονομική ενίσχυση των κακοποιημένων γυναικών ώστε να μπορούν να ξεφύγουν, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

– Πλήρη δικαιώματα των μεταναστριών και προσφύγων σε μετακίνηση σε άσυλο, στέγη, παιδεία, υγεία, εργασία. Προστασία και ασφάλεια των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ. Εορδαίας