Ο Νίκος Μάντζαρης, εκπρόσωπος ενεργειακής πολιτικής της WWF μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για τη σύσταση του ταμείου δίκαιης μετάβασης.Το αίτημα των πέντε ενεργειακών δήμων και της WWF που τότε ο Σκουρλέτης απέρριψε, τώρα γίνεται αποδεκτό από τον κ.Σωκράτη Φάμελλο, τόνισε.

«Μένει να αποδεχτούν οι τοπικοί φορείς να αναπτυχθούν άλλες οικονομικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με το λιγνίτη. Περιμένουμε να αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφαση το που θα δοθούν και που όχι τα χρήματα. Να υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία και αξιολόγηση των προτάσεων και να αποφευχθούν τα λάθη του τοπικού πόρου, τα οποία και πολλοί δήμαρχοι έχουν αποδεχτεί».

Ο τοπικός πόρος μειώνεται, αλλά μη συγχέουμε τα δύο ταμεία ανέφερε ο κ. Μάντζαρης «Να αλλάξει ο νόμος του 2016 για να επανακαθορίσει που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ για να αξιοποιήσει χρήμα από τη δημοπράτηση των ρύπων και δεν μπορεί αυτό να μείνει σε μια ΚΥΑ», τόνισε ο ίδιος.

Πολύ μικρό το ταμείο για να γίνει η πράξη μετάβασης

«Τα αρνητικά είναι το ύψος του ταμείου, το οποίο είναι πολύ μικρότερο για να γίνει η πράξη μετάβασης». 2, 3 δις περίπου ως το 2030, περίπου 180 εκ το χρόνο σε βιώσιμες κατευθύνσεις σύμφωνα με τη μελέτη της WWF απαιτούνται για τη μετάβαση. «Θα μπορούσαν να δοθούν και τα διπλάσια, ο ειδικός λογαριασμό ΑΠΕ είναι πλεονασματικός. Το ίδιο υπουργείο έδωσε στο πλαίσιο πώλησης της ΔΕΗ, 100 εκ δώρο σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας».

«Θα μπορούσε να συνεισφέρει και ο τοπικός πόρος ανάπτυξης και να φτιαχτεί ένα μεγαλύτερο ταμείο και να αναπτύσσει άλλες δραστηριότητες.» ανέφερε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή του στην αδειοδότηση της Μελίτης 2 με το δρόμο να είναι η απεξάρτηση από το λιγνίτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου