Αλλαγές στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024, αλλά και αναδρομικά για το 2023 φέρνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Βασικό στόχο αποτελεί η ικανοποίηση του αιτήματος της βιομηχανίας για την κάλυψη των κονδυλίων που αφορούν στο μέτρο της αντιστάθμισης για την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage) δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με πιο «χαλαρό» θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Η βιομηχανία
Ειδικότερα, από το 1,5 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί το 2023 στο «ταμείο» των ρύπων, στη βιομηχανία αντιστοιχούσε το 11%, ήτοι περίπου 165 εκατ. ευρώ. Με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα δημοσιευθεί αυτές τις ημέρες σε ΦΕΚ (πιθανώς και σήμερα) το ποσοστό θα αυξηθεί στο 17% ανεβάζοντας το κονδύλι που δικαιούται η βιομηχανία για το προηγούμενο έτος κατά περίπου 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα φτάσει συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ. Στο 17%, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, αναμένεται ότι θα οριστεί και το ποσοστό για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας που εκτίθεται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα και για το 2024.

Η ΕΒΙΚΕΝ
Ωστόσο, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για εφέτος εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο 1,2 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι τιμές των δικαιωμάτων σήμερα έχουν πέσει περίπου στα 60 ευρώ. Γι΄ αυτό η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της στο ΥΠΕΝ έχει προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη για διάθεση του 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, τα επόμενα έτη, στη βιομηχανία. «Μικρότερο ποσοστό θα αποτελέσει casus beli για τη βιομηχανία», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων, καθώς για την αντιστάθμιση του 2024, όπως σημειώνει, θα απαιτηθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΑΠΕΕΠ
Πέρα από τη βιομηχανία, ωστόσο το ΥΠΕΝ έχει και άλλα αιτήματα να ικανοποιήσει. Αυξημένο ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους ζητά και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ) για την τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ο οποίος είναι ελλειμματικός. Για το 2023 δικαιούταν μόλις το 3,8%, με τον Διαχειριστή να έχει ζητήσει για το 2024 κοντά στο 30%!

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντας του υπουργείου επισημαίνει ότι για το 2024, το 77,275% των εσόδων που κατευθυνόταν το 2023 στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, θα «κουρευτεί» και θα φτάσει σε επίπεδα κάτω του 40%, γεγονός που θα επιτρέψει μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων.

Τα υπεράκτια αιολικά και τα ελληνικά δάση
Έτσι, κομμάτι της «πίτας» αναμένεται να δεσμευθεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι τεχνικές μελέτες για την ακριβή χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και των θαλάσσιων «οικοπέδων» όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν τα θαλάσσια πάρκα. Επίσης, ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών θα κατευθυνθεί για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Μελετών για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου συνεργασίας ιδιωτικού τομέα και δασικών συνεταιρισμών, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στη διαχείριση των ελληνικών δασών. Κονδύλι επίσης θα προβλεφθεί και για τις έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων κρισίμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών στην Ελλάδα. Μερίδιο των εσόδων θα κατευθυνθεί και πάλι για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και για τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου.

Πηγή:ot.gr