Σε ένα σύστημα υγείας πιο σύγχρονο, με υπηρεσίες πιο εύχρηστες και κοντά στον πολίτη, πιο ασθενοκεντρικό και αντάξιο των συστημάτων υγείας άλλων, μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών, στοχεύει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν σε όλες τις επιμέρους πτυχές του ΕΣΥ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Insider, υπογραμμίζει ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσες εξετάζονται και όσες θα ακολουθήσουν στο μέλλον, γίνονται με γνώμονα την ισότητα των πολιτών, ενώ η καθολική πρόσβαση στη φροντίδα για όλους, σε συνδυασμό με τις επιμέρους παρεμβάσεις, αποτελούν το όραμα για το νέο ΕΣΥ.

Το υπουργείο σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας, με γνώμονα πάντοτε τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών. Όσον αφορά στη δημιουργία του ψηφιακού υγειονομικού χάρτη «αποτελεί τομή για τη λειτουργία και την μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή».

Μιλώντας για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας, ο Υπουργός, αναγνωρίζει το πρόβλημα με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και δηλώνει την προθυμία του υπουργείου να προσφέρει τα κίνητρα εκείνα που θα οδηγήσουν το εργατικό δυναμικό προς το δημόσιο νοσοκομείο.

Αναφερόμενος στις υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται εξορθολογισμό, ενώ διαβεβαιώνει ότι η υπό σχεδιασμό Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, απόλυτη πρόσβαση και συνεχή αξιολόγηση.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, ο Υπουργός, κάνει λόγο για «ένα διαρκές ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό» και παραθέτει τις παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην αντιμετώπισή του.

– Κύριε Υπουργέ, συχνά κάνετε λόγο για «επανεκκίνηση του συστήματος Υγείας». Ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη;

Πράγματι, ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, αφορά την ανασύσταση του ΕΣΥ. Στοχεύουμε σε ένα σύστημα υγείας πιο σύγχρονο, με υπηρεσίες πιο εύχρηστες και κοντά στον πολίτη, πιο ασθενοκεντρικό, αντάξιο των συστημάτων υγείας, άλλων μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών χωρών.

Η επανεκκίνηση του συστήματος, περιλαμβάνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που αφορούν όλες τις επιμέρους πτυχές του ΕΣΥ. Η αρχή, όπως γνωρίζετε, γίνεται με την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, που αποτελούν την πρώτη εικόνα του πολίτη με το ίδιο το σύστημα. Επιπλέον, η διαδικασία της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών θα φέρει το σύστημα πιο κοντά στον ασθενή, ενώ παράλληλα θα καταστήσει και τον έλεγχό του από την κεντρική διοίκηση, για τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα, ακόμα πιο άμεσο. Παράλληλα, δρομολογούμε συνεχώς νέα στοχευμένα προγράμματα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, είτε αυτά αφορούν τις σύγχρονες πανδημίες, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια, είτε την ανάπτυξη εξειδικευμένων μονάδων για το τραύμα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι πολίτες.

Στόχο και όραμα μας αποτελεί ο ανασχεδιασμός του ΕΣΥ, που θα φέρει στο επίκεντρο τον πολίτη, τον ασθενή. Η καθολική πρόσβαση στη Φροντίδα για όλους, σε συνδυασμό με τις επιμέρους παρεμβάσεις, αποτελούν το όραμά μας για το νέο ΕΣΥ.

– Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες σε έλλειψη αλλά και θέσεις που καταλήγουν «άγονες». Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις;

Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο εκτείνεται και στον τομέα της Υγείας, με περίπου 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες.

Προγραμματικά, έχουμε αναφέρει την πρόβλεψη για 10.000 νέες προσλήψεις μέχρι το τέλος της τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500, οι περισσότερες, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024. Στην Ελλάδα συμβαίνει η εξής ιδιαιτερότητα: Υπάρχουν περιοχές οι οποίες θεωρούνται ελκυστικές και περιοχές με χαμηλή ελκυστικότητα, στις οποίες οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες.

Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε τα κίνητρα εκείνα που θα οδηγήσουν το εργατικό δυναμικό προς το δημόσιο νοσοκομείο. Όσον αφορά το τοπικό κριτήριο, υπάρχει η σκέψη εφαρμογής κινήτρων για όσους επιλέξουν να εργαστούν για ένα διάστημα στην ελληνική επαρχία, προσφέροντας τους στη συνέχεια, για παράδειγμα, μεταθέσεις στον τόπο της αρεσκείας τους.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους ειδικότητες, βρισκόμαστε σε μόνιμη επικοινωνία με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες, ώστε να είμαστε ενήμεροι για τις όποιες ελλείψεις ή ανάγκες προκύπτουν και με βάση αυτές να προχωρήσουμε στις προκηρύξεις θέσεων.

– Έχετε χαρακτηρίσει τον ψηφιακό υγειονομικό χάρτη ως «επανάσταση». Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτόν το χαρακτηρισμό και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του;

Η δημιουργία του ψηφιακού υγειονομικού χάρτη αποτελεί τομή για τη λειτουργία και την μετάβαση του ΕΣΥ στη νέα εποχή. Βασικός στόχος του «χάρτη» είναι η σωστή διασύνδεση των υγειονομικών δομών μεταξύ τους. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να έχουμε εικόνα για το ποιες ανάγκες γεννιούνται. Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δρουν χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ο υγειονομικός χάρτης, ωστόσο, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ. Το παραπάνω πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς, την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων, καθώς επίσης και τις αντίστοιχες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του φαρμάκου και του ΕΚΑΒ, θα παραδώσουν στον πολίτη ένα πιο σύγχρονο σύστημα, με κύριο στόχο την εξάλειψη του χαμένου χρόνου, ώστε να παρέχει τη φροντίδα που αξίζει ο ασθενής.

Το Υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας, με γνώμονα πάντοτε τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, ενώ θα διευκολύνει και τον διαμοιρασμό πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών υγείας.

– Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, πώς θα διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας;

Προγραμματικός στόχος της κυβέρνησης, αποτέλεσε και αποτελεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση των συμπολιτών μας σε ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσες εξετάζουμε και όσες θα ακολουθήσουν στο μέλλον, γίνονται με γνώμονα την ισότητα των πολιτών.

Η πανδημία της Covid19, σίγουρα, επηρέασε τη λειτουργία του συστήματος, το οποίο, όμως, κατάφερε και την αντιμετώπισε. Τώρα, βγαίνοντας από αυτή τη περίοδο, οφείλουμε να το ανασυστήσουμε. Ρίχνοντας το βάρος στις κτιριακές εγκαταστάσεις των δημόσιων δομών υγείας, στην καλύτερη οργάνωση των εφημεριών καθώς και στην εξάλειψη των καθυστερήσεων και της αναμονής για τα χειρουργεία, θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, όπως τους αξίζουν. Το σύστημα θα πρέπει να δουλεύει χωρίς προβλήματα και ο κάθε πολίτης να ξέρει αν θα πρέπει να απευθυνθεί είτε στον προσωπικό του γιατρό, είτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του εφημερεύοντος νοσοκομείου, ώστε να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα, με τις βέλτιστες υπηρεσίες και την άμεση εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθούμε το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει δράσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, για όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες στο αρχικό τους στάδιο. Οι δράσεις έχουν ξεκινήσει με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και ακολουθούν δράσεις και προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

– Η φαρμακοβιομηχανία διαμαρτύρεται για τα πρωτοφανή επίπεδα των υποχρεωτικών επιστροφών. Η νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική θα δώσει απάντηση σε αυτό το ζήτημα; Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνησή της;

Ο χώρος της υγείας, εκτός από κοινωνικό αγαθό, αποτελεί και ένα πεδίο στο οποίο ανθίζει η επιχειρηματικότητα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αρκετά ισχυρή, με μεγάλη εγχώρια παραγωγή και εξαιρετικές δυνατότητες. Η εφαρμογή των υποχρεωτικών επιστροφών, για τις φαρμακευτικές εταιρείες αποτέλεσε ένα μνημονιακό μέτρο, που στόχευε στον οριζόντιο και δραστικό περιορισμό των δαπανών, όπως συνέβη και με τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίστοιχα. Είναι ένα μέτρο το οποίο, σαφέστατα, χρειάζεται εξορθολογισμό και, μαζί με τους αρμόδιους φορείς, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή μιας Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει η βάση και για εξαγωγές φαρμάκων και θα αποσκοπεί στην καθολική προσβασιμότητα και τη σταθερότητα του κόστους των φαρμάκων. Πρόκειται, για μια τομή στο χώρο της υγείας, η οποία θα ενισχύσει την παραγωγή στη χώρα.

Τόσο η υγεία όσο και το φάρμακο αποτελούν πεδία στα οποία όλοι οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αξιολόγηση και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Η Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, η οποία σχεδιάζεται, θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, απόλυτη πρόσβαση και συνεχή αξιολόγηση. Κύριος στόχος στο μέτωπο αυτό είναι οι δαπάνες να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο, από τη στιγμή που διαρκώς εμφανίζονται αναγκαία καινοτόμα φάρμακα στην αγορά και πρέπει να αποζημιωθούν με βάση την αποτελεσματικότητά τους.

– Ένα μείζον πρόβλημα είναι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων. Πώς θα επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων;

Όπως έχω τονίσει ξανά, το ΕΣΥ έχει ανάγκη μια ριζική μεταρρύθμιση. Και από αυτή τη μεταρρύθμιση δεν γίνεται να απουσιάζει ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης των πόρων στα νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι ένα διαρκές ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Υγείας, εδώ και αρκετό καιρό, καθώς υπάρχουν νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων ως προς την τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Η περίοδος της πανδημίας Covid19, η οποία μεγιστοποίησε τις ανάγκες των νοσοκομείων και του συστήματος, η χρονοβόρα γραφειοκρατία, που πολλές φορές καθυστερεί την νομιμοποίηση των δαπανών, όπως επίσης και ο καθορισμός των επιστροφών από την φαρμακευτική δαπάνη, ο οποίος γίνεται μια φορά και συνολικά για το προηγούμενο έτος, δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη γνωρίζετε, δρομολογούμε νέους τρόπους διοίκησης στα νοσοκομεία, ώστε να πετύχουμε τη βελτίωση των συνθηκών και τη χρηστή ανταπόκριση στα εκτεταμένα καθήκοντα, τα οποία περιλαμβάνουν και τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων και των οικονομικών εκκρεμοτήτων. Επιπλέον, μέσα από τη λειτουργία της ΕΚΑΠΥ και την εφαρμογή των DRG’s (Diagnosis Related Groups), θα επιτευχθεί τόσο η ορθολογικότερη κατανομή και διαχείριση των πόρων και των παραγγελιών σε κάθε νοσοκομείο, όσο και η ταχύτερη έκδοση και αποπληρωμή των εκάστοτε τιμολογίων. Τέλος, το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους του εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο ΕΟΠΥΥ και οι εκάστοτε διοικήσεις, ούτως ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις ανάγκες και αγαστή συνεργασία στην εξεύρεση λύσεων με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Πηγή:insider.gr