Συνεχίστηκε την Πέμπτη το πρωί η πολύκροτη δίκη για τη μόλυνση των νερών πέντε κοινοτήτων της Π.Ε.Κοζάνης από το τοξικό εξασθενές χρώμιο λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Στο εδώλιο κάθονται τέσσερα διευθυντικά στελέχη του ορυχείου Νοτίου Πεδίου με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος από τον τρόπο διαχείρισης της τέφρας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Οι πέντε κοινότητες που διαπιστώθηκαν υπερβάσεις εξασθενούς χρωμίου είναι αυτές του Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας και της κοινότητας Δρεπάνου για τον οικισμό Γαλάνη.

Εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες, οι οποίοι δήλωσαν πολιτική αγωγή. Η Ελένη Βασιλειάδου, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης», ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, ο Ηλίας Τεντσογλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Καταπολέμησης Ανεργίας Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και ο επιθεωρητής περιβάλλοντος Πελοπίδας Τσερπελής.

Απόντες ο δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι δεν παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή ούτε ο δήμος Κοζάνης, ο οποίος διαθέτει Διεύθυνση Περιβάλλοντος ούτε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανάλογο τμήμα και το Κέντρο Περιβάλλοντος ,όπως θα μπορούσαν ως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε φυσικά το Ελληνικό Δημόσιο μέσα από κάποιον εκπρόσωπό του. Σε μια περιφέρεια που πλήττεται σαφώς περιβαλλοντικά οι ίδιοι οι φορείς που εκπονούν νέες μελέτες γα το εξασθενές χρώμιο, απουσιάζουν από την υπεράσπιση της κατηγορίας.

Ακόμα και πρόεδροι κοινοτήτων απουσίαζαν, οι οποίοι κατά τα άλλα ζητούν να μην πληρωθούν οι λογαριασμοί ύδρευσης των κοινοτήτων το επίμαχο διάστημα του 2012-2013.Όλα αυτά αποδεικνύουν φυσικά την διάθεση να πέσει στα μαλακά η υπόθεση με τους δικηγόρους της ΔΕΥΑΚ να δείχνουν ότι μάχονται μόνοι τους.

Τι είπαν οι μάρτυρες

Το δικαστήριο εν τέλει δέχτηκε την παράσταση πολιτικής αγωγής της κας Ελένης Βασιλειάδου, κατοίκου Ρυακίου, η οποία και ανέφερε ότι μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή των προϊόντων της βιοτεχνίας της λόγω της παρουσίας του εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Ακόμα και τώρα δεν χρησιμοποιεί πρώτη ύλη από το χωράφι της, γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του καταναλωτή και έμεινε το στίγμα.

Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, μίλησε έντονα για τις συνεχόμενες εδώ και χρόνια περιβαλλοντικές υπερβάσεις της ΔΕΗ. Στάθηκε ιδιαίτερα στον αποθέτη Α9 με τη συσσώρευση τέφρας από το 1984 και τα προβλήματα υγείας των κατοίκων που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτόν. Μάλιστα ανάφερε ότι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 2008 είχε μετρήσεις για υπερβάσεις χρωμίου και εκ των υστέρων τις μετέφρασε διαφορετικά.

Ο Ηλίας Τεντσογλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Καταπολέμησης Ανεργίας Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους στους ταινιόδρομους μεταφοράς της τέφρας. Ποτέ δεν δόθηκαν οι μετρήσεις στο νερό στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπως ζητηθήκαν από το σύλλογο τόνισε, όπως κι ότι όλες οι γεωτρήσεις γύρω από τον Α9 είχαν όλες υπερβάσεις.

Ο Πελοπίδας Τσερπελής, επιθεωρητής περιβάλλοντος ανέφερε ότι στην αυτοψία που έκανε δεν διαπίστωσε κάτι για να ξεκινήσει διαδικασία επιβολής προστίμου, πέρα από μικροαποκλίσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν χρειάστηκε να επανέλθει για έλεγχο, ούτε έχει αυτή την πολυτέλεια. Λόγος έγινε για το αν ο αποθέτης είναι τελικά μόνιμος ή προσωρινός χώρος απόθεσης με τον ίδιο να εξηγεί ότι δεν απαγορεύει η προσωρινότητα να μπαινοβγαίνουν καθημερινά τόνοι λιγνίτη! Η τέφρα αν πληροί τέσσερα κριτήρια μπορεί να διαχειρισθεί ως υποπροϊόν και στην προκείμενη περίπτωση έτσι χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείo, ανέφερε. Δηλαδή ο αποθέτης Α9 είναι προσωρινός χώρος αποθήκευσης υποπροϊόντος και όχι αποβλήτου ….

Εδώ στηρίχτηκε εκτός των άλλων και η υπερασπιστική γραμμή της ΔΕΗ εξηγώντας ότι η τέφρα είναι παραπροϊόν από το 2012 και δεν θεωρείται απόβλητο. Λόγος έγινε και για την στάση των κατοίκων να κινούνται κατά της ΔΕΗ και όχι κατά του παρόχου, ο οποίος έδινε και το νερό είτε επρόκειτο για τη ΔΕΥΑΚ είτε για το δήμο Ελλησπόντου παλιότερα . Με το ερώτημα να πλανάται ακόμα και τώρα για το αν έγιναν μετρήσεις πριν από το 2012 από τους υπεύθυνους. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι τα τέσσερα στελέχη ήταν διευθυντές ορυχείων με την τέφρα να παράγεται στους ΑΗΣ.. Επίσης αναφέρθηκε ότι βρέθηκε εξασθενές χρώμιο σε αυξημένες συγκεντρώσεις και σε υψόμετρο 1200 μέτρων στο Βέρμιο, οπότε αυτό δεν οφείλεται στις δραστηριότητες της ΔΕΗ με αναφορές και στο χωριό Χρώμιο.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Ιανουαρίου και πιθανόν στις 29 ή τις 31 του μήνα με τους καθηγητές να παίρνουν το λόγο και να συγκρούονται δύο μελέτες κατά παραγγελία του Αριστοτέλειου από τη μια για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό της ΔΕΗ. Και κάπου στη μέση και οι κάτοικοι, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους σε συνέχειες…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο δήμος Κοζάνης απών από την δίκη για το εξασθενές χρώμιο

Στις 17 Ιανουαρίου η συζήτηση για το εξασθενές χρώμιο-Ενστάσεις για τις παραστάσεις πολιτικής αγωγής της ΔΕΥΑΚ-O Δήμος Κοζάνης ο μεγάλος απών

Το ακριβό νερό της Κοζάνης και η ΔΕΗ –Η στάση του δήμου ενόψει του δικαστηρίου για το εξασθενές χρώμιο

Δύο νέες μελέτες για το εξασθενές χρώμιο-Η ΔΕΥΑΚ ζητά την κατά το 50% εξόφληση των λογαριασμών του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου!!

Για αστοχίες και υπερβολές κατηγορεί το Γιώργο Κασαπίδη ο Γιώργος Αδαμίδης – Συμφωνεί με την πρόταση της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο – «Έχει βρεθεί και σε περιοχές που δεν δραστηριοποιείται η ΔΕΗ»

Διαγραφή χρεών των λογαριασμών ύδρευσης σε 5 τοπικές κοινότητες του δήμου Κοζάνης –Το εξασθενές χρώμιο σε πρώτο πλάνο