Η μπίλια τελικά έκατσε στο 4,5% για τη Δυτ. Μακεδονια και τη Μεγαλόπολη από την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες CO2 για το 2021, και περίπου 45 εκκ ευρώ, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/100628/1904 ΦΕΚ 5029 Β.

Τα φαινόμενα δυστυχώς δεν απατούν και το ελάχιστο όριο του 6% παραβιάστηκε για δεύτερη φορά με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, που συνεχίζει να κρατά μειωμένη την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Να υπενθυμίσουμε πως με τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, για το 2018 και το 2019 το ποσοστό κατανομής ήταν 6% και για το 2020 1%.

Παρά την ενεργοποίηση της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπως το Green Tank, αλλά και των Τοπικών Φορέων, απουσίαζε ο συντονισμός και η σύμπνοια ούτως ώστε οργανωμένα να διεκδικηθεί η διατήρηση τουλάχιστον του ποσοστού 6% στην κατανομή των εσόδων για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Καλές οι διακηρύξεις και οι αποφάσεις, εντούτοις, όσο δεν υπάρχει συντεταγμένη, τεκμηριωμένη και οργανωμένη διεκδίκηση και στάση των φορέων του τόπου, η περιοχή θα είναι έρμαιο αποφάσεων υπουργών, συντονιστών και επιτροπών που θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.

Παρόλα αυτά, θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος το ποσοστό του 4,5% (σε σχέση με το 1% για το 2020) θα αποφέρει για τις περιοχές μας περίπου 45 εκκ.

Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει αν αποτελεί σημαντικό χρηματοδοτικό πυλώνα για την στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Μια πραγματικά δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση δυο περιοχών που στήριξαν την εθνική οικονομία τα τελευταία 70 χρόνια απαιτεί περισσότερους πόρους από το 1 δις ευρώ που έχουν δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτ. Μακεδονία.

Πηγή: lefterisioannidis.gr