Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό Justin Trudeau) φωτογραφήθηκε με τον Κοζανίτη Δημήτριο Γιαντσούλη, πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, καθώς και με μέλη της Ένωσης, που συγχαίρουν τον Τρυντό για την εκλογή του στην πρωθυπουργία του Καναδά. Τη φωτογραφία μου έστειλε ο Δημήτρης (Μήτσιος) Γιαντσούλης το 2015 και τη δημοσιεύουμε, γιατί είναι επίκαιρη, λόγω της προ ημερών επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Καναδά συμμετείχε στις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τους Οθωμανούς, και στο Μοντρεάλ και στο Τορόντο.

Μου έγραφε, λοιπόν, ο Μήτσιος ότι ο Τρυντό είναι φίλος της Ελλάδος, όπως και ο πατέρας του, και από μικρός μάθαινε Ελληνικά, ενώ συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των Ελλήνων και της Παμμακεδονικής Ένωσης του Καναδά. Είναι γνώστης της ιστορίας της Μακεδονίας και έχει μελετήσει τα αρχαία κείμενα. Ο Δημήτρης Γιαντσούλης, που ήταν υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο υποκατάστημα του Μόντρεαλ, δραστηριοποιούνταν στους Ελληνικούς συλλόγους του Μόντρεαλ. Εκεί διαμένουν και μερικοί Κοζανίτες. Εκτός από τη οικογένεια Γιαντσούλη, που έχει δύο αγόρια επιστήμονες, ζούνε και τα αδέρφια Αργύρης και Μενέλαος Πιτσέλης. Ο Μενέλαος παντρεύτηκε και έμεινε εκεί. ήταν μάλιστα συμμαθητής μου Είναι αείμνηστος, έχει τρία αγόρια επιστήμονες και 4 εγγόνια. Ο Αργύρτης επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο ανιψιός τους Γιώργος Πιτσέλης σπούδασε στο Μόντρεαλ και είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, ενώ αδελφή του είναι η δικηγόρος Κατερίνα Πιτσέλη. Επίσης, εκεί διαμένει μία γειτόνισσά μου, η Γωγώ Μητσάκη, καθηγήτρια φιλόλογος. Μαζί με τον σύζυγό της δίδασκαν στο Μόντρεαλ στα Ελληνόπουλα στο εκεί Ελληνικό σχολείο. Στην Κοζάνη έχει εξαδέλφια της οικογένειας Στέργιου Διάφα, από τη μητέρα της. Επίσης στο Μόντρεαλ ζεί ο Νίκος Πεσλής , η γυναίκα του είναι από το Βελβεντό έχουν 4 παιδιά. Ένα διάστημα έμεινε στο Μόντρεαλ και ο Γιάννης Βλάχος του Ζαχαροπλάστη, όπου εργάστηκε ως Μεταλλειολόγος , η αδελφή του Ελευθερία ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Κοζανιτών Αθηνών Γ. Λασσάνης.

Στο Μόντρεαλ ζει και ένας απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Τακιατζήδων. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Κώστας, είναι αείμνηστος. Ήταν συνάδελφος του Δημήτρη Γιαντσούλη. Ο γιος του Γιώργος είναι δικηγόρος. Κρατήσαν μάλιστα τα χριστιανικά βαφτιστικά ονόματα των προγόνων τους. Το επίθετο τους έχει Ουγγαροποιηθεί λόγω της
παραμονής τους στην Ουγγαρία. και λέγονται σήμερα Τακάτσκι.

Ο Γιώργος έχει προμηθευτεί το βιβλίο που έγραψε για τους Τακιατζήδες ο γνωστός ιστοριοδίφης των Κοζανιτών της Μεσευρώπης Φάνης Πάμπας, ο οποίος διαμένει στη Βιέννη. Ο Γιώργος συνεννοήθηκε με τον Πάμπα να έλθουν μαζί στην Κοζάνη, για να γνωρίσει ο Γιώργος τη γενέτειρα των προγόνων του. Δυστυχώς, η μεγάλη και ωραία οικία
Τακιατζή έχει κατεδαφισθεί εδώ και χρόνια, ενώ έχει μείνει μόνον το Αρχείο της αλληλογραφίας τους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και η οδός Τακιατζήδων.

Στον Καναδά υπάρχει και Σύλλογος Κοζανιτών στο Τορόντο, με την επωνυμία («Γ. Λασσάνης». Ο σύλλογος του Τορόντο) έχει πολλά μέλη, Κοζανίτες που τηρούν πιστά τα έθιμα, είναι όλοι πολύ καλά αποκαταστημένοι, ενώ έχουν αναδείξει πολλούς επιστήμονες.

Όταν τους επισκέφθηκα το 1994 και το 1998, τους μίλησα για την πλούσια ιστορία της Κοζάνης για το Μακεδονικό αγώνα. Και
όπως διαπίστωσα, τηρούν και αυτοί τα έθιμα της Κοζάνης, όπως και για τα Χριστουγέννων και το Πάσχα. Οι Κοζανίτες απόδημοι είχαν ενθουσιαστεί από την ατμόσφαιρα της Κοζάνης που είχαμε δημιουργήσει. Τέλος, στην Πόλη του Νιαγάρα συναντήσαμε και έναν Κοζανίτη επιχειρηματία από τη συνοικία Γιτιά, ονόματι Καραγιάννη (μακρινός συγγενής μας).

Αναφέρω τους αποδήμους με τα ονόματά τους, για να μην τους ξεχνάμε, γιατί αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας που διακρίνονται στο εξωτερικό. Η Παναγία μας, τον Ευαγγελισμό της οποίας προ ημερών εορτάσαμε , να τους σκέπει.

Γιάννη Κορκάς