Κι όμως η Κοζάνη θα μπορούσε να έχει το δικό της χριστουγεννιάτικο χωριό, όπως ξεκίνησε δειλά – δειλά στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων το 2016 χωρίς να καταφέρει να έχει άξιους συνεχιστές. «Το δάσος των ξωτικών» ήταν μια αρχή, έδινε μια χριστουγεννιάτικη νότα μέσα στις γιορτές και ευκαιρίες ψυχαγωγίας για τα μικρά παιδιά.

Δυστυχώς το Επιμελητήριο Κοζάνης, ο δήμος και η Περιφέρεια δεν κατάφεραν έκτοτε να συνεργαστούν για κάτι μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο. Μείναμε στις εκδηλώσεις της πλατείας θεωρώντας ότι αυτές είναι ικανοποιητικές. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.
Τα παιδιά του δημοτικού πέραν των πολύ μικρών τάξεων δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις δράσεις της πλατείας. Η συναυλία της έναρξης για την οποία γίνεται πολύς λόγος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών. Τα παιδιά θέλουν παιχνίδι και δημιουργικές δράσεις με κίνηση, ανάπτυξη φαντασίας, συμμετοχή σε ομάδες. Τα αλογάκια, τα καρουζέλ είναι πολύ λίγα και δεν αρκούν για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων με 15 μέρες αργία από τη σχολείο.

Το Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων αν υπήρχε η θέληση θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα θεματικό πάρκο, το οποίο θα τραβούσε δεκάδες επισκέπτες από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Λείπει όμως η φαντασία και το όραμα για κάτι μεγαλύτερο με τις πλατειοκεντρικές δράσεις να αποτελούν το Α και το Ω.Η Κοζάνη έχει χειμώνα και δεν είναι δυνατόν να διασκεδάσουν τα παιδιά στην πλατεία πάνω από μία ώρα. Από τη στιγμή που υπάρχει κλειστός χώρος είναι αμαρτία να μην αξιοποιείται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πάνω από 52.000 επισκέπτες στο Δάσος των Ξωτικών – Ικανοποιημένοι οι διοργανωτές!

Δύο νέες εκθέσεις στα σκαριά από το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας – Μια πρώτη αποτίμηση του «Δάσους Των Ξωτικών» στο ραδιοΛόγος

Δώρα από τα παιδιά για τα παιδιά στο «Δάσος των Ξωτικών»

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα στην Κοζάνη-Μια βόλτα στην πλατεία και στην αγορά του Εκθεσιακού Κέντρου