Η Δυτική Μακεδονία σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες δεν κατάφερε να οργανώσει ούτε και φέτος ένα οργανωμένο χριστουγεννιάτικο πάρκο, μιας και αδυνατεί να ενώσει τις δυνάμεις της.Τρίκαλα, Βέροια, Σέρρες, Δράμα, Ιωάννινα, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και τόσες άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδος και όχι μόνο οργανώνουν με τη συνδρομή όλων το δικό τους θεματικό πάρκο παρότι δεν διαθέτουν τοπικό πόρο. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο για εκδρομές σε άλλες πόλεις, μιας και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώσουν την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Και ειδικά τα παιδιά του δημοτικού πέραν των δύο πρώτων τάξεων δεν βρίσκουν καμιά ικανοποίηση στις προσφερόμενες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης μας.

Ο Δήμος Κοζάνης επιμένει στις εκδηλώσεις της κεντρικής πλατείας ή καλύτερα στην οικονομική της εκμετάλλευση μετά την περσινή αλλαγή του κανονισμού για τοποθέτηση ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Αλογάκια, ένα τρενάκι, ένα καρουζέλ, τέσσερα σπιτάκια και η μαγεία των Χριστουγέννων εξαντλήθηκε. Βέβαια όλα αυτά δίνουν μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση στα πολύ μικρά παιδιά , μικρής όμως διάρκειας. Λίγο πιο πέρα στα Κοίλα στο εκθεσιακό κέντρο, όπου θα μπορούσε να στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο χωριό, βλέπεις μόλις κάποιους πάγκους με είδη ένδυσης, μπιζού, καραμέλες και πιο πέρα έναν εμψυχωτή να πασχίζει μόνος του να κρατήσει του λιγοστούς επισκέπτες. Τα ξωτικά ξανάρχονται διαβάσαμε, αλλά κάπου στο δρόμο έστησαν ένα πρόχειρο παζάρι.

Αυτά είναι τα Χριστούγεννα στην Κοζάνη και να είμαστε ευχαριστημένοι. Βλέποντας εκ πρώτης το πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης, αναμένεις ένα σωρό εκδηλώσεις για να περιοριστείς στα κάλαντα, τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τον ξυλοπόδαρο της μίας ώρας, στις κατασκευές και στην παρουσία ιδιωτών, παιδότοπων και παιδικών σταθμών. Σίγουρα είναι και αυτό κάτι, αλλά έχει χαμηλό ταβάνι, όταν δίπλα μας υπάρχει ένα ανεκμετάλλευτο Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο θα μπορούσε να αναστηθεί με ένα χριστουγεννιάτικο χωριό. Μπορεί να ξεγελιέται ο εμπορικός κόσμος ότι θα κινηθεί η αγορά με εκδηλώσεις στην πλατεία, αλλά ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μιας και δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις που τα χριστουγεννιάτικα χωριά τραβούν χιλιάδες επισκέπτες και παράλληλα σφύζει η αγορά. Η Κοζάνη από την άλλη το χειμώνα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και ένας κλειστός χώρος είναι ιδανικός για παιδικές δράσεις.

Ακόμα και η ιδέα για τις ακτινωτές εκδηλώσεις σε δημοτικά διαμερίσματα δεν βοηθά στην ισχυροποίηση του κέντρου των εκδηλώσεων που ακόμα μια φορά είναι η κεντρική πλατεία.Όσο για την προσπάθεια στο Εκθεσιακό είναι αυτό που λέμε της τελευταίας στιγμής χωρίς καμιά στόχευση με τα παιδιά να αναζητούν εκδηλώσεις. Να ευχηθούμε τις επόμενες μέρες να πληθύνουν και να αγκαλιάσουν τους μικρούς μας φίλους ,μιας και οι εκδηλώσεις της πλατείας σταματούν στις 24 Δεκεμβρίου χωρίς τις προηγούμενες μέρες να έχουν κάτι αξιοσημείωτο να παρουσιάσουν. Μετά τις 24 ακολουθούν τα κάλαντα με την Πανδώρα με τη νέα χρονιά να μη συνοδεύεται και με κάποιες εκδηλώσεις.Αναμφισβήτητα φέτος το ορόσημο των Χριστουγέννων της Κοζάνης ήταν οι Onirama….
Ι.Π.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oCyWMygvdNg” frameborder=”0″ gesture=”media” allow=”encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τοποθετούνται ψυχαγωγικά παιχνίδια στην κεντρική πλατεία

 

Φωτογραφίες από το εκθεσιακό

Φωτογραφίες από την πλατεά