Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, στο Κοβεντάρειο Κοζάνης για να παρακολουθήσει την ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης με θέμα την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα προληπτικής ιατρικής.

“Το σημερινό θέμα, το οποίο θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το κομμάτι της πρόληψης από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έναν καρκίνο τον οποίο μπορούμε να τον προλάβουμε και να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές” ανέφερε ο ίδιος, ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν νέες τεχνικής ανίχνευσης και διάγνωσης, καθώς και καινούρια φάρμακα-εμβόλια, τα οποία προφυλάσσουν από την εμφάνιση της δύσκολης αυτής ασθένειας.

Στη βραδιά μίλησαν οι γυναικολόγοι Καρτσίνης Ηλίας (Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος και υγεία της γυναίκας), Διαμαντόπουλος Ιωάννης (Το τεστ Παπ σώσει ζωές), Σιώζος Αθανάσιος (HPV και καρκινογένεση), Παλιούρας Αθανάσιος (Χειρισμός μετά από από παθολογικό τεστ Παπ), Ζηκόπουλος Μιχαήλ (Εμβολιασμός για τον HPV), Χλιούμπη-Μαλιόγκα Δήμητρα (Ο HPV στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό), ο παθολογοανατόμος Χατζημπούγιας Δημήτρης (τεστ Παπ και βιοψία τραχήλου, Μοριακές τεχνικές ελέγχου), καθώς και ο κυτταρολόγος Μιχούλας Στέλιος (Τεστ Παπ υγρής φάσης). Την εκδήλωση συντόνισε ο γυναικολόγος Τσαρίδης Ελευθέριος.

Ε.Σ.