Θέμα χρόνου είναι η έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τα νέα κοιμητήρια της Κοζάνης σε έκταση 80 στρεμμάτων στην περιοχή Παλιάμπελα των Πετρανών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τον καθορισμό του χώρου λειτουργίας των νέων κοιμητηρίων της πόλης και σε δύο περίπου μήνες αναμένεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

Θα δημιουργηθούν οι εξής χώροι: Χώρος πρόσβασης εισόδου στάθμευσης , χώρος κτιριακών εγκαταστάσεων -τελετών, χώρος κοιμητηρίων με τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Στην εν λόγω περιοχή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια χρήσεων γης, ούτε δασικές εκτάσεις ,ενώ υπάρχει μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την καταλληλότητα χωροθέτησης του νέου κοιμητηρίου.

Η Κοινότητα των Πετρανών έχει αξιώσεις μιας και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει αγροτικές καλλιέργειες . Μάλιστα διεκδικεί την δυνατόν καλύτερη τιμή ανά στρέμμα για τα χωράφια των ιδιοκτητών. Αλλά και η Κοζάνη δεν επιθυμεί να φύγει το κορεσμένο πια κοιμητήριο από την πόλη, το οποίο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση παρότι γνωρίζει ότι 1.400 και πλέον μνήματα βρίσκονται στο έλεος κάθε τυχάρπαστου, ο οποίος έχει πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επιθυμεί .

Ξέφραγο αμπέλι τα κοιμητήρια της Κοζάνης

Τα κοιμητήρια της Κοζάνης δεν είναι απλά αχαρτογράφητα, αλλά ούτε καν αδειοδοτημένα, λειτουργούν χωρίς ωράριο λειτουργίας και φύλαξη του χώρου. Οι κλεψιές, οι βανδαλισμοί , οι επιτήδειοι καντηλανάφτες και «έξυπνοι» κατασκευαστές μνημάτων στην καθημερινή ατζέντα με το δήμο να στέκεται τόσα χρόνια απλός παρατηρητής στην παρανομία που ανθεί .Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν νέο κανονισμό , ο οποίος ποτέ δεν περπάτησε.

«Το χώμα είναι κορεσμένο από τους ενταφιασμούς και δεν βοηθάει καθόλου στην σωστή εκταφή. Συχνά αντί να μεταφερθούν τα οστά των εκταφών στο φυλάκιο επιστρέφουν πάλι στο χώμα ώστε να ωριμάσει η διαδικασία και να καταλήξουν στα κουτιά. Με το οστεοφυλάκιο να διαθέτει καινούρια πτέρυγα, αλλά μόλις ένας μικρός αριθμός αυτών να έχει τοποθετηθεί σε αυτήν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επίσης η ύδρευση και η αποχέτευση των κοιμητηρίων δεν πληροί τις προδιαγραφές και συχνά τα γραφεία τελετών βρίσκονται στη δυσάρεστη έκπληξη να βρίσκουν νερό στο σκάψιμο. Με αποτέλεσμα μετά από μια δυνατή νεροποντή να εμφανίζονται τα μνήματα μέσα από το χώμα και τις συνέπειες που κανείς αντιλαμβάνεται» .Αυτά έγραφε ο Πρωινός Λόγος το 2016 και ήδη έχουν περάσει τέσσερα χρόνια.

Οι Έλληνες και ειδικά οι Κοζανίτες είναι στενά συνδεδεμένοι με τους νεκρούς τους με δεκάδες έθιμα που φέτος απαγορευτήκαν λόγω της πανδημίας. Τα κοιμητήρια είναι τόπος συνάντησης , ένωσης με τους νεκρούς μας ,και όχι φυσικά τόπος λατρείας. Δεν τους αξίζει τέτοια τύχη. Η κατάσταση στον Άη Γιώργη πλέον είναι εκτός ελέγχου, για αυτό και τα κοιμητήρια της Κοζάνης θε μεταφερθούν στο νέο τους χώρο με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος προ των θυρών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Τα ακριβότερα νεκροταφεία είναι της Κοζάνης

Συνεχίζονται οι ασχήμιες στα κοιμητήρια της Κοζάνης

Η κατάσταση στα κοιμητήρια της Κοζάνης και τα σχέδια για το νέο νεκροταφείο

Πρόσβαση στα κοιμητήρια της Κοζάνης ως τη δύση του ηλίου – Τέλος αφής κανδύλας και νέο κανονισμό σχεδιάζει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης – Τι απάντησε ο Γιώργος Βαλαής για τις καντηλανάφτισσες

Αντιδράσεις από την κοινότητα Πετρανών για τα νέα κοιμητήρια της Κοζάνης

Ομόφωνα ψηφίστηκε η δημιουργία νέων κοιμητηριακών υποδομών στην Κοζάνη

Ξέφραγο αμπέλι τα κοιμητήρια της Κοζάνης-H παρανομία ανθεί