Ανοίξαμε μια ευαίσθητη πληγή που λέγεται κοιμητήρια Αγίου Γεωργίου στην Κοζάνη.

Μετά και τη θέση του Δήμου Κοζάνης για την ανταποδοτικότητα των τελών που ισχύουν, προβήκαμε σε μια μίνι έρευνα σε δέκα δήμους. Προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είμαστε οι ακριβότεροι από όλους χωρίς να παρέχουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Θυμίζουμε ότι οι συγγενείς του θανόντος πληρώνουν 450 ευρώ στο δήμο Κοζάνης για πέντε χρόνια στα κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου μέχρι να γίνει η εκταφή, η οποία κοστολογείται στα 60 ευρώ.85 ευρώ ανά μήνα πληρώνει κανείς όταν επιθυμεί να παραταθεί η παραμονή του μνήματος στα κοιμητήρια και 12 ευρώ το χρόνο για την παραμονή των οστών στο φυλάκιο πριν φτάσουν στο χωνευτήρι.
Στο Δήμο Γρεβενών κοστίζει 100 ευρώ η ταφή για επίσης πέντε χρόνια, ενώ στους Δήμους Καστοριάς και Πέλλας δεν υπάρχει κόστος. Στο Δήμο Νάουσας για πέντε χρόνια παραμονής στα κοιμητήρια της πόλης υπάρχει ένα τίμημα των 63 ευρώ και 21 ευρώ η εκταφή. Στο Δήμο Βέροιας υπάρχουν τρεις ζώνες με την υψηλότερη στα 90 ευρώ, τη μεσαία στα 60 ευρώ και την χαμηλή στα 28 ευρώ. Τέλος στο Δήμο Κατερίνης το κόστος ταφής στα κοιμητήρια τα πρώτα τρία χρόνια κοστίζει 74 ευρώ και ανά έτος μετά τα πρώτα τρία χρόνια 90 ευρώ μέχρι να γίνει η εκταφή. Τα 450 ευρώ λοιπόν του Δήμου Κοζάνης είναι ένα μεγάλο κόστος, το οποίο καλό είναι να αναθεωρήσει ο Δήμος στο νέο κανονισμό κοιμητηρίων.
Ι.Π.