Από το 2002-2009 ο δήμος Κοζάνης διαχειριζόταν τα κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου μέσω δημοτικής επιχείρησης, η οποία καταργήθηκε το 2010 επί θητείας Παυλόπουλου, επιστρέφοντας στο δήμο ως κομμάτι της οικονομικής υπηρεσίας.

Αυτά ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Κοζάνης κ. Γιώργος Βαλαής στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» στο μεγάλο θέμα των κοιμητηρίων. «Από το 2010 δεν είχαμε καμιά αναθεώρηση της λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων», ανέφερε δίνοντας βάση τόσο στο νέο κοιμητήριο στη Φτελιά, όσο και στο νέο κανονισμό λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με διάταγμα του 60 επιτρέπεται η προσπέλαση των κοιμητηρίων ως τη δύση του ηλίου, κάτι που καταστρατηγείται στην Κοζάνη, όπως είπε. «Τεχνικά είναι δύσκολο να κλείσει ο χώρος», αλλά υπάρχει το σκεπτικό να ανακοπεί η πρόσβαση για να μην παρατηρούνται τα γνωστά φαινόμενα, συνέχισε.


Τι είπε για τις παράνομες καντηλανάφτισσες και τους μαρμαροτεχνίτες
Ο Γιώργος Βαλαής απάντησε στο Λύσανδρο Ρήγα για τα παράπονα των δημοτών στις ζημιές και τις κλεψιές που προκαλούνται στα κοιμητήρια: «Το θέμα έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν τους τάφους των συγγενών τους καταβάλλοντας ένα τίμημα με ανάθεση από δημότες και το δεύτερο ότι πρόκειται για μια δημοτική έκταση , κάποιοι δραστηριοποιούνται με οικονομικό όφελος και κανείς δεν έχει άποψη επ’ αυτού».
Η επιβολή του τέλους αφής κανδήλας, όταν κλείσει ο χώρος είναι στα σχέδια του δήμου. Να επιβάλει ο δήμος σε όσους δημότες επιθυμούν να έχουν αυτή την υπηρεσία κάποιο τέλος είτε με αυτεπιστασία είτε με εργολαβία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών. «Έχουμε υποχρέωση ως δήμος να προστατεύσουμε τους δημότες από τις βαρβαρότητες», τόνισε.
Τέλος για την μη καταγραφή όσων μαρμαράδων δραστηριοποιούνται στον χώρο ανέφερε ότι ο δήμος θα προσπαθήσει με το νέο κανονισμό να έχει εικόνα ποιοι εργάζονται στα κοιμητήρια, λέγοντας ότι τα νεκροταφεία λειτουργούν ανταποδοτικά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, κάτι που σηκώνει πολύ συζήτηση σε κοιμητήρια που μπάζουν από εκατό πλευρές.
Ι.Π.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: ΧΡΥΣΟΣ ΣΚΟΥΦΟΣ