Τα περασμένα χρόνια η Σκιάθος, το κοσμοπολίτικο νησί που γνωρίζουμε σήμερα, δεν ήταν παρά ένας τόπος φτωχικός, οι ταπεινοί κάτοικοι του οποίου πάσχιζαν να βελτιώσουν τη ζωή τους μπαρκάροντας στα καράβια ή μεταναστεύοντας στις μεγαλουπόλεις ή στο εξωτερικό. Αυτή ακριβώς η θλιβερή κατάσταση αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσης για τον «άγιο των γραμμάτων», τον κορυφαίο διηγηματογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για το μεγαλύτερο μέρος της λογοτεχνικής του παραγωγής. Έτσι για πολύ καιρό η Σκιάθος ήταν σχεδόν συνώνυμη με τον σπουδαίο λογοτέχνη και το άκουσμα του ονόματός της έφερνε στον νου μόνο αυτήν την πτυχή της.

Βλέποντας, όμως, κανείς σήμερα τη «βασίλισσα των Σποράδων», διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, και μάλιστα προς το καλύτερο. Το καταπράσινο νησί προβάλλει πλέον ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός για γερά πορτοφόλια −αλλά όχι μόνο γι’ αυτά− τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Από τους Έλληνες, οι Θεσσαλοί είναι κυρίως εκείνοι που λόγω εγγύτητας προτιμούν τη Σκιάθο ακόμα και για σύντομες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα, ενώ και οι Βορειοελλαδίτες δείχνουν να την προτιμούν ιδιαιτέρως. Μεγάλη αδυναμία για το νησί δείχνουν και οι φοιτητές, προτιμώντας βέβαια πιο οικονομικές λύσεις, όπως τα στούντιο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τους ξένους πάλι, οι Γερμανοί είναι λάτρεις του νησιού, αφού το προτιμούν όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και ως τόπο επένδυσης για τα χρήματά τους. Πολλοί από αυτούς αγοράζουν εξοχικά στο νησί ή επενδύουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχειακές μονάδες, συνδυάζοντας διακοπές και επιχειρηματικότητα.

Η Σκιάθος τώρα πια είναι νησί πρώτης γραμμής, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα κυκλαδονήσια όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, αφού διαθέτει πολυτελή ξενοδοχεία με θέα στις γαλαζοπράσινες παραλίες της, εστιατόρια –  skiathos restaurants with view και ταβέρνες για κάθε γαστριμαργική προτίμηση, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, αντάξια εκείνης που συναντάμε στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσουμε και στην αγορά του νησιού, που το βράδυ θυμίζει… Ερμού, αφού προσφέρει μεγάλη ποικιλία ρούχων, αξεσουάρ, σουβενίρ, αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά και μέλι.

Αν οι μέρες των διακοπών σας είναι μετρημένες, θα πρέπει να περιορίσετε τις επιλογές σας, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που επιβάλλεται να τα κάνετε. Το μπάνιο στις Κουκουναριές, την ωραιότερη ίσως παραλία του νησιού, η επίσκεψη στα Λαλάρια, την παραλία με τα λευκά βότσαλα στο βόρειο τμήμα του νησιού, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, αλλά και μια επίσκεψη στο μουσείο του Παπαδιαμάντη, είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο πρόγραμμα των διακοπών του επισκέπτη της Σκιάθου. Αξίζει, επίσης, και ο πρωινός καφές στο Μπούρτζι, το πάλαι ποτέ κάστρο του νησιού, απ’ όπου αγναντεύει κανείς από ψηλά τη θάλασσα και το λιμάνι, καθώς και η βόλτα το βράδυ στην προκυμαία, προτού επιλέξετε πού θα διασκεδάσετε.

Από τόπος φτωχικός τόπος, λοιπόν, η Σκιάθος έγινε πολυτελές θέρετρο, και από πατρίδα του κοσμοκαλόγερου αναβαθμίστηκε σε κοσμοπολίτισσα, γεγονός που μπορεί να της δώσει τον χαρακτηρισμό του νησιού των αντιθέσεων. Από τη μία είναι ο ιστορικός τόπος με το έντονο λογοτεχνικό παρελθόν και από την άλλη ένας μαγευτικός προορισμός. Και αυτή η διπλή της υπόσταση είναι που την κάνει τόσο γοητευτική…

Δείτε επίσης το  Skiathosmystery μια από τις καλύτερες επιλογές για το πανέμορφο νησί της Σκιάθου